Hrvatska
StoryEditor

Beroš: Možemo interventno uvesti rusko cjepivo

03. Ožujak 2021.
Vili Berošfoto Ratko Mavar

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je informaciju koja je jučer izašla iz Ruskog veleposlanstva da se razgovara o mogućnosti interventnog uvoza cjepiva Sputnik V, iako ono nije registrirano u Europskoj uniji.

- Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj nije znak udaljavanja od zajedničke nabave cjepiva od Europske komisije već je znak traženja komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima Europske komisije, a isto tako i s regulatornim elementima Republike Hrvatske. Jučerašnji razgovor koji je iniciran na inicijativu ruskog veleposlanika protekao je u ugodnom, prijateljskom i konstruktivnom tonu - rekao je novinarima ministar Beroš i dodao da se razgovaralo upravo o nabavi ruskog cjepiva, međutim da taj postupak mora biti u sklopu EU regulativa i svih pozitivnih propisa RH koji propisuju kada neko cjepivo i ostali lijekovi i pod kojim uvjetima mogu ući na teritorij naše zemlje.

Beroš je potvrdio da je Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo od ruske strane dokumentaciju vezanu uz Sputnjik V, cjepiva protiv virusa COVID-19, na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) mogla dati odobrenje za interventni uvoz.

Inače, mimo regulative Europske unije Mađarska je izdala dokument u kojem je uvoz cjepiva iz Kine i Rusije proglasila javnozdravstvenim interesom kojim je dopušten uvoz i onih cjepiva koja nisu registrirana u Europskoj uniji. Teoretski takva mogućnost postoji i kod nas, ali tek kada premijer i ministar zdravstva donesu odluku i pokrenu postupak ozakonjenja dozvole uvoza cjepiva koja nisu registrirana u EU, proglasivši to javnozdravstvenim interesom, tumače poznavatelji, a to bi se uskoro trebalo dogoditi, ako je suditi po izjavi ministra Beroša.

I sve veći broj ostalih europskih zemalja pregovara s Rusima, unatoč tome što Sputnik V još uvijek nema odobrenje Europske agencije za lijekove, a tome je svakako pogodovala nestašica cjepiva i nepoštivanje rokova kojeg su proizvođači cjepiva dali Europskoj komisiji. U medijima se pojavio podatak da se razmatra uvoz milijun doza Sputnika, no HALMED treba prethodno odobriti uvoz, i procijeniti kvalitetu i sigurnost ruskog cjepiva te se nagađa da se neće čekati odobrenje Europske medicinske agencije (EMA-e) stoga se očekuje da bi se rusko cjepivo uskoro moglo staviti u promet.

Ministar Beroš tu je informaciju i potvrdio istaknuvši da HALMED može omogućiti interventni uvoz koji u ovom trenutku nema centralno odobrenje te da je od Ruske Federacije zatražena hitna dostava dokumentacije koja postoji o Sputniku V, kako bi se u najkraćem mogućem roku i u žurnom postupku ocijenila njegova sigurnost i učinkovitost.

25. travanj 2024 03:38