Hrvatska
StoryEditor

Bitcoin posustao, a ethereum ruši rekorde. No i on ima jaku konkurenciju

03. Svibanj 2021.
ether vs bitcoin
piše: Domagoj Mataić

Cjenovni zamah bitcoina malo je oslabio. Nakon što je dotaknuo skoro 65 tisuća dolara istog dana kada je Coinbase izašao na Nasdaqu, pao je za skoro 30 posto, što je sasvim normalno i očekivano u bull marketu. Trenutačno je cijena bitcoina preko 58 tisuća dolara, što je za deset posto manje od dosadašnjeg vrhunca.

U međuvremenu, ethereum je proteklog tjedna svaki dan postizao nove vrhunce i trenutačno je preko tri tisuće dolara. Osim cjenovnog rasta, ether zauzima sve veći udio cjelokupne tržišne kapitalizacije, a nedavno je prešao PayPal u ukupnoj vrijednosti.

Sve aktivnosti koje su povezane s decentraliziranim financijama (DeFi), što uključuje trgovanje, kreditiranje, posuđivanje, izvedenice itd. sada su vrlo popularne, ali ove funkcije nisu moguće na bitcoinu. Bitcoin je napravljen vrlo jednostavnim i svrhu je našao u pasivnom držanju i običnim transakcijama. Sve ostale financijske aktivnosti povezane s pametnim ugovorima događaju se većinom na ethereumu.

No, međutim, ethereum ima vrlo jaku konkurenciju. Za sada treće mjesto po tržišnoj kapitalizaciji drži binance, koji osim popularne kripto mjenjačnice ima i vlastitu blockchain mrežu binance smart chain (BSC). Iako je binance doslovno klonirao ethereumov blockchain, transakcije su puno brže i jeftinije, zbog veće razine centralizacije, jer samo nekoliko računalnih uređaja (node) pokreće cijelu mrežu. Početnici koji ulaze u kripto svijet ne mare toliko za decentralizaciju, što je zapravo i cijela svrha blockchaina, nego žele svoja trgovanja obaviti po što je moguće jeftinijim naknadama. Upravo je to razlog zašto je binance toliko profitirao od kada su naknade na ethereumu postale preskupe za obične korisnike.

Drugi konkurent koji se istaknuo u zadnje vrijeme je Solana, koja je povezana s Sam Bankman-Friedom, 29-godišnjim milijarderom koji se već našao na tri Forbesove liste. Solana je također brža, manje decentralizirana blockchain mreža koja može podržati aktivnosti DeFi aplikacija.

Postavljaju se dva pitanja: Hoće li DeFi trend splasnuti i u budućnosti vezati uz sebe negativne konotacije kao što su u 2017. to bili ICO-evi? I hoće li ethereum zadržati svoju dominaciju kao platforma broj jedan za pametne ugovore? Na odgovore nećemo dugo čekati, jer brzina kojom se razvijaju kriptovalute je zapanjujuća i zaslužuje sve veću pozornost.

 

 

 

20. travanj 2024 13:31