Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Obilježavanje Dana Hrvatskog sabora...

08. Listopad 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 8. listopada:

ZAGREB - Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, spominjući se 8. listopada 1991. godine kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Donio ju je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na njegovu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti od 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog sigurnosnih razloga, svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

U radnom dijelu sjednice, Sabor će raspraviti izmjene Zakona o akvakulturi te Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prošloj godini (9.30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (11 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je odluka o izmjenama i dopunama br. 6 Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje "Jadranske autoceste" – dionica: Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji. Članovi Vlade dobit će i informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

ZAGREB - Konferencija za novinare saborskog zastupnika Darija Zurovca i predsjednik stranke Fokus Davora Nađija na temu "Afera Janaf i uloga ministra Tomislava Ćorića"  (10.30 sati, ispred zgrade Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6).

SPLIT - Hrvatski biolog i član Francuske akademije znanosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije znanosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) Miroslav Radman, primit će na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS), Legiju časti. Uručit će mu je francuski veleposlanik u RH Gael Veyssiere (18 sati, Meštrovićevo šetalište 45).

ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavit će projekt "Tjedan odmora vrijedan" u sklopu kojeg bi se od 16. do 25. listopada diljem Hrvatske nudili 50 postotni popusti turistima za usluge smještaja, u restoranima, nacionalnim parkovima i druge, s ciljem da to domaće turiste, ali i strane koji se tih dana zateknu u Hrvatskoj motivira na upoznavanje i istraživanje te potrošnju u Hrvatskoj u posezoni (11:00 sati, Ministarstvo turizma i sporta, Prisavlje 14).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu akcije "2 do 12" u organizaciji Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb. Ugostitelji jednosatnim prekidom rada žele upozoriti na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa. Traže obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića te kredite za likvidnost i investicije (11:58 sati, ugostiteljski objekt Bonita, Trg Petra Preradovića).

26. travanj 2024 12:49