Hrvatska
StoryEditor

Data Centar DataBox - U sedam godina nije bilo ni sekunde prekida

25. Svibanj 2021.
Podatkovni centar tvrtke DataBoxfoto Slavko Midzor/pixsel
Specijalnost podatkovnog centra DataBox su rješenja hibridnoga ‘clouda‘ kojima korisnicima omogućuje vrlo visoku dostupnost uz skaliranje resursa. Korisnicima jamčE neprekinutu isporuku usluga

Na hrvatskom tržištu podatkovnih centara DataBox je prisutan od 2014. i poslovnim korisnicima omogućava visoku razinu računalnih resursa bez kapitalnih ulaganja s najvišom razinom dostupnosti i stabilnosti u Hrvatskoj. Prema riječima Filipa Olujića, direktora DataBoxa, riječ je o najvećem privatnom podatkovnom centru u Hrvatskoj i regiji koji zahvaljujući specifičnim znanjima svojih IT stručnjaka korisnicima pruža usluge zakupa virtualne i dedicirane infrastrukture, disaster recovery rješenja, rješenja sigurnosne pohrane podataka kao i rješenja nadzora ICT sustava te projektiranja, implementacije i održavanja podatkovnih centara na lokaciji korisnika. Specijalnost DataBoxa su rješenja hibridnoga clouda kojima korisnicima omogućuje vrlo visoku dostupnost uz skaliranje resursa.

Ključ u ruke

Tvrtka, prema Olujićevim riječima, posluje izvrsno. Rasla je i pretprošle i prošle godine, a i ove je nastavljen rast iz prethodnih godina.

– DataBox je u 2020. nastavio rasti iznad tržišta te smo godinu zatvorili s rastom od 40 posto. Za ovu godinu naša očekivanja usmjerena su na daljnji rast, ali i nastavak ulaganja u unaprjeđenje poslovanja, infrastrukturu i stalnu obuku zaposlenika – napominje Olujić te ističe da je fokus poslovanja DataBoxa na poslovnim korisnicima, domaćim i stranim tvrtkama koje se koriste njihovim uslugama.

– Referentna lista nam raste iz dana u dan. Trenutačno se više od dvjesto malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj i regiji koristi našim uslugama, među njima su Polleo Sport, Tokić, Telemach Hrvatska, Flixbus, Bio&Bio… Za uspješnu isporuku naših rješenja i usluga surađujemo s velikim brojem domaćih i stranih tvrtki, čija nam rješenja omogućavaju isporuku najbolje moguće usluge. Navest ćemo samo dio tvrtki s kojima surađujemo: Schneider Electric, SupraControl, Stulz, Panduit, HPE, Cisco, Pure Storage, Fortinet, Trend Micro, VMware, Veeam i mnogi drugi. DataBox je i članica STORM Grupe, tako da u svakodnevnom poslovanju surađujemo s ostalim tvrtkama članicama. Nastupajući na tržištu, zajedno s ostalim članicama STORM Grupe nudimo zaokruženu i potpunu uslugu prema principu 'ključ u ruke' prepoznajući inovativne potrebe i specifične zahtjeve poslovnih partnera i korisnika – objašnjava Olujić.

Bez zastoja

DataBox je trenutačno najviše prisutan na hrvatskom i tržištu susjednih zemalja, ali rast i ulaganja pomoći će u daljnjem širenju u Europi. Olujić naglašava da su potrebe i očekivanja poslovnih korisnika u stalnoj sprezi s globalnim trendovima i novostima u IT segmentu te da sve više korisnika prepoznaje važnost pouzdane infrastrukture koja im i u najtežim situacijama može osigurati nastavak poslovanja bez zastoja u radu.

– Bilo kakav zastoj u radu našim bi korisnicima mogao uzrokovati nepopravljivu poslovnu i reputacijsku štetu, što nije opcija. Upravo zato konstantno ulažemo sredstva u naš podatkovni centar i pripadajuću infrastrukturu kako bismo bili u skladu s najvišim standardima industrije Tier 3 i Tier 4, čime osiguravamo visoku dostupnost usluga podatkovnog centra – dodaje Olujić.

Prema njegovim riječima nije dovoljno samo dizajnirati i sagraditi infrastrukturu podatkovnog centra sukladno visokim pravilima struke i industrije, bitno je na istoj razini konstantno održavati, testirati i ažurirati sustave tog centra te unaprjeđivati i razvijati vlastita znanja unutar tvrtke.

– Stalnu dostupnost i neprekinutu uslugu potvrđuje činjenica da tijekom proteklih sedam godina rada data centra DataBoxa imamo nula sekundi prekida u radu, što nas izdvaja među konkurencijom. Neprekinutu isporuku usluga jamčimo i velikim izborom prisutnih telekomunikacijskih operatera te smo kao carrier-neutral podatkovni centar potpuno neovisni o davatelju usluga pristupa internetu, odnosno kod nas su dobrodošli svi pružatelji usluga pristupa internetu i podatkovnih poveznica – zaključuje Olujić, kojemu je cilj poslovnim korisnicima omogućiti bezbrižno poslovanje bez dodatnih ulaganja s najvišom razinom stabilnosti i osiguranja kontinuiteta poslovanja. 

19. travanj 2024 18:51