Hrvatska
StoryEditor

Digitalizicijom Grad Ozalj uveo potpunu transparentnost

08. Ožujak 2021.

Gradsku upravu Ozlja mnogobrojne udruge više neće zatrpavati brojnim registrima i hrpom papira, već će sve biti digitalizirano i odmah vidljivo svima u tom procesu. Silnu papirologiju je zamijenila aplikacija s par klikova.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljena je suradnja sa zagrebačkom tvrtkom Fortis Labor čijom će se aplikacijom uvesti potpuna digitalizacija pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna Grada preko javnih poziva svim udrugama u sport, kulturi, vatrogastvu i ostalim društvenim segmentima.

Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić tom je prilikom naglasila kako se nada da će ovim potezom potaknuti veću učinkovitost i aktivnost udruga koja je i do sada bila na zavidnoj razini.

- Ovo je korak naprijed u smanjivanju papirologije, olakšavanju i ubrzavanju procesa. Tehnologija ide naprijed i treba ju koristiti. Ovime uvodimo i potpunu transparetnost korištenja javnih sredstava iz proračuna u sportu, kulturu, poljoprivredi, vatrogastvu i ostalime - kazala je Gordana Lipšinić.

Posebno je istaknula kako aplikacija uz brojne primjene kojih ima, može pomoći sportskim klubovima u lakšoj i bržoj naplati članarina, ali i prevenciji širenja koronavirusa u sportu.

- Ukoliko se u ovom razdoblju pandemije COVID-a 19 utvrdi da je netko od igrača zaražen, u nekoliko klikova mogu se odrediti svi njegovi kontakti, a time pospješiti i ubrzati vrijeme reakcije stavljanja tih sportaša u samoizolaciju i sprječavanje zatvaranja klubova na neko vrijeme - izjavila je Lipšinić.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić izrazio je zadovoljstvo što je Grad Ozalj prepoznala rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru i da se kao proaktivan grad digitaliziraju u svim granama i mjerama. Ideja SOM grad sustava je da nikada ne bude dovršena aplikacija, da se stalno razvija, što se sa Ozljom uspješno realiziralo.

- SOM sustav je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj i to je jedinstvena aplikacija koja omogućuje da udruge vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja doslovno kroz par klikova. Razvili smo je sredstvima EU fondova. Svaka udruga, ali i Grad Ozalj u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano. Naša intencija je da kroz ovaj sustav već iduće godine budu provedeni i natječaji i da se cijela gradska birokracija potpuno digitalizira - izjavio je Gašparić.

Da je ovakva aplikacija prijeko potrebna u Hrvatskoj govori i podatak da se tijekom 2020. uspješno integrirala u brojne gradove diljem Hrvatske poput Karlovca, Siska, Bjelovara, Svete Nedjelje, Belišća, Vodnjana, Ludbrega, Rovinja, Crikvenice, Vrbovca, ali i općina poput Strahoninca u Međimurskoj županiji.

22. travanj 2024 09:17