Hrvatska
StoryEditor

Digitalni asistent Andrija putem WhatsAppa pomaže u borbi protiv koronavirusa

14. Travanj 2020.
Andrija je prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa. 

Andrija je digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu, a s njim možete komunicirati na WhatsAppu. Ovaj digitalni asistent dobio je ime po ocu preventive Dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. 'Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike', naglašavao je Štampar važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija.

- Predstavljanje digitalnog asistenta Andrije ima veliku važnost za razvoj umjetne inteligencije u hrvatskoj IT industriji i za udrugu umjetne inteligencije CroAI jer smo pokazali da takva platforma nudi velike mogućnosti zdravstvu i digitalizaciji društva općenito. Važno je da smo pronašli uspješan recept suradnje hrvatske Vlade i poduzetništva koji može pomoći malim i srednjim tvrtkama, te da smo u stanju kreirati IT rješenja koja možemo izvoziti. Iako nitko ne može zamijeniti kontak pacijenta s liječnikom, digitalni asistent Andrija pomaže građanima kad su linije zauzete jer može odgovoriti na 80 posto pitanja te time smanjiti pritisak na hitnu službu, obiteljske liječnike i pozivne centre vezane za koronavirus i omogućiti zdravstvenim službama veću posvećenost važnijim poslovima, rekao je Lideru Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths.

Zašto je Andrija poseban?

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

  • Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih
  • Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
  • Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom. 

Servis se može aktivirati klikom na POVEZNICU.

09. kolovoz 2022 01:42