Hrvatska
StoryEditor

Dukat spreman otkupljivati mlijeko Meggleovih kooperanata

22. Srpanj 2020.
Mliječna industrija Dukat je iskazala spremnost osigurati nastavak otkupa mlijeka od koperanata Megglea, objavili su u srijedu iz Dukata.

Navode kako su na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima Megglea i domaće mljekarske industrije iskazali spremnost da uz podršku resornog ministarstva pomognu u stvaranju preduvjeta za nastavak otkupa mlijeka na Meggleovom otkupnom području.

Zadnjih 10 godina broj proizvođača i količine proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj neprekidno se smanjuju, ističu iz Dukata, napominjući kako se danas u Hrvatskoj proizvodi manje od 50 posto potrebnih količina mlijeka. Stoga je, kažu, nužno održati postojeću proizvodnju mlijeka.

- Proizvodnja mlijeka u Slavoniji ne smije stati. Stoga je Dukat iskazao spremnost za ugovaranje suradnji s farmerima Megglea, u skladu s vlastitim slobodnim kapacitetima otkupa i prerade mlijeka te uz podršku Ministarstva poljoprivrede - rekao je direktor Otkupa i razvoja proizvodnje mlijeka u Dukatu Antun Milić.

Dukat surađuje s više od 2.000 malih, srednjih i velikih proizvođača mlijeka diljem Hrvatske. Organizira otkup i preradu mlijeka u Hrvatskoj obavlja više od 100 godina. Samo u razvoj poslovanja svojih kooperanata - proizvođača mlijeka u sustavni razvoj dugoročnih i partnerskih suradnji, Dukat ulaže više od 50 milijuna kuna vlastitih obrtnih sredstava na razini svake poslovne godine, navode iz Dukata.

Podsjećaju i da su, kako ne bi stala proizvodnja mlijeka, tijekom epidemije koronavirusa, u razdoblju od kraja ožujka do polovine lipnja, provodili interventan otkup mlijeka od malih mljekara i njihovih kooperanata, koji su ostali bez mogućnosti plasmana svojih proizvoda.

Tvrtka Meggle Hrvatska je krajem prošlog tjedna objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

U utorak je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak nakon kojega je ministrica Marija Vučković poručila kooperantima, kojih je 280, da nisu ugoženi te imaju jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti. Meggle će pak, sa svojim kooperantima nastaviti suradnju do 31. prosinca, kazala je.

Predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak je nakon sastanka izjavio kako je njihova odluka o gašenju proizvodnje konačna.

17. lipanj 2024 18:32