Hrvatska
StoryEditor

EBRD: Hrvatski prioriteti za 2022. su provedba reformi iz plana oporavka te bolje upravljanje tvrtkama u državnom vlasništvu

11. Studeni 2021.
prioriteti planovi za 2022

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdala je tradicionalni Transition Report 2021-2022 koji između ostalog uključuje globalne trendove, kao i ocjene reformskih procesa u pojedinačnim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.  Ovogodišnja glavna tema je digitalizacija, što je jedan od strateških prioriteta EBRD-a, koji utječe na globalne trendove i oblikuje ekonomije u regijama u kojima EBRD djeluje.

EBRD je što se tiče Hrvatske u svom izvješću navela kako se hrvatsko gospodarstvo dobro oporavlja nakon dubokog šoka 2020. godine. Nakon što je zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. od 8,1 posto, gospodarstvo je poraslo za 7,8 posto na godišnjoj razini u prvoj polovini 2021. godine, navodi EBRD.

Dodaju kako je plan za oporavak i otpornost odobren Hrvatskoj, naglašavajući da je Hrvatska jedna od prvih zemalja kojima je Europska komisija odobrila plan s prvom tranšom od 818 milijuna eura koja je već isplaćena u rujnu.

Također dodaju kako je razvoj obnovljivih izvora uznapredovao te da apetit ulagača za kapitaliziranjem visokog hrvatskog potencijala na ovom području raste.

Ključni prioriteti za 2022

Kao ključne prioritete za narednu godinu, EBRD navodi, prije svega provedbu reformi navedenih u planu oporavka, zatim bolje upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu te strukturiraniji pristup naporima za obnovu nakon potresa.

26. travanj 2024 13:47