Hrvatska
StoryEditor

Ekskluzivno iz Colliersa: Pregled najatraktivnijih investicija u Hrvatskoj

03. Ožujak 2021.
Hilton Costabella Beach Resort & Spa u Rijeci

Ni korona ni potresi ni financijska kriza nisu u proteklih godinu dana zaustavili trend porasta cijena nekretnina u Hrvatskoj. Potražnja, posebice za kvalitetnim industrijskim, poslovnim i logističkim kapacitetima i dalje nadilazi potražnju. Lider je ekskluzivno na uvid dobio vrijedno godišnje istraživanje Colliers Internationala, vodeće konzultantske kompanije za investicije i nekretnine, koje daje detaljan pregled hrvatskog tržišta nekretnina u 2020, koje može biti putokaz mnogim industrijama. Colliers Hrvatska se u ovogodišnjem pregledu tržišta osvrnuo na aktivnosti, dinamiku i očekivanja na tržištu komercijalnih i stambenih nekretnina te investicija u Hrvatskoj. Istraživanje je podijeljeno u nekoliko kategorija: poslovne prostore, trgovačke lance, hotele, rezidencijalno tržište, second home tržište (kuće za odmor) te općenito na tržište investicija u nekretninskom biznisu.

Ono što u izvješću svakako najviše iznenađuje je podatak o tome da je volumen investicijskih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina iznosio gotovo 550 milijuna eura, što je 83 posto vrijednosti u 2019. godini. U drugoj polovici godine investicijsko tržište počelo se oporavljati i većina sklopljenih poslova realizirana je u trećem kvartalu.

-Takav rezultat nitko nije očekivao početkom koronakrize, kada su skoro sve poslovne aktivnosti bile zaustavljene. Upravo po tome je i specifičan naš najnoviji pregled tržišta za drugu polovicu 2020. Iako je tržište nekretnina pokazalo značajnu otpornost na ovu krizu, svakako možemo naglasiti da sektor u kojem su se poslovne aktivnosti povećale je maloprodajni sektor povezan s prehrambenim lancima, logistikom te skladišnim prostorima. Ti su segmenti uslijed osnaživanja online trgovine postali najtraženiji tip proizvoda, kako za investitore, tako i za zakupce, a trend potražnje govori da neće tako skoro jenjavati. Ako uzmemo u obzir očekivani daljnji rast prehrambene, farmaceutske i povezanih industrija, te distribucije i logistike, ovaj segment komercijalnih nekretnina neupitno će ostati u fokusu čitavog tržišta – izjavila je Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliers Internationalu, zadužena za tržišta Hrvatske, Slovenije i BiH.

U nastavku  donosimo ekskluzivan pregled aktualnih i najavljenih investicija iz Colliersovog istraživanja, a detaljnu analizu tržišta možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

Uredski prostori 

image
Dalmatia tower u Splitu
foto

Dalmatia Tower u Splitu, čija je gradnja pri kraju, s 27 katova bit će najviša zgrada u Hrvatskoj. Uredski dio završit će se do kraja 2021. i prostirat će se na 30.000 bruto četvornih metara.
KFK Tehnika razvija nove uredske prostore City Island u Buzinu, u blizini zagrebačke zaobilaznice. Projekt bi se trebao realizirati u pet faza; u prvoj će do kraja 2022. biti sagrađeno 25.000 neto četvornih metara uredskog prostora.
Infobip gradi novi kampus u Svetoj Klari pod imenom Alpha Centauri, koji će biti završen do kraja 2021. i prostirat će se na 10.500 četvornih metara.
BHB Domus je projekt mješovite namjene koji se gradi na uglu Branimirove i Heinzlove u Zagrebu, s 4700 neto četvornih metara uredskog prostora.
Hrvatska lutrija gradi novo sjedište u zagrebačkom Sopotu na 23.000 četvornih metara.
Atlantic Grupa gradi korporacijsko sjedište u Novom Zagrebu na 18.000 četvornih metara.
Sigma Gradišćanska je projekt mješovite namjene u Zagrebu čiji je rezidencijalni dio u gradnji, a poslovni trenutačno na čekanju.
Poslovni centar Seven Gardens uredski je kompleks na zagrebačkom Trnju koji će se prostirati u četiri zgrade na 100.000 četvornih metara bruto površine. Vrijednost investicije GTC Grupe iznosi 100 milijuna eura.

Trgovački centri i trgovine 

image
Projekt 'Z' u Španskom (Zagreb)
foto

Eurospin je otvorio prvih sedam trgovina u Hrvatskoj i najavio još dvadeset ove godine.
Jug Mall u renoviranoj varijanti otvorio se krajem 2020. u Čakovcu i na 4000 četvornih metara prostora.
Maloprodajni park Park & Shop Krk na neto 5500 četvornih metara otvorio se potkraj 2020.; investicija je iznosila 12 milijuna eura.
Projekt 'Z', koji je pokrenula grupa lokalnih investitora Sensa nekretnine, prostirat će se na 75.000 bruto četvornih metara u zagrebačkom naselju Španskom. Dovršetak radova očekuje se ove godine.
Centar Kaptol od 2019. je u rekonstrukciji, a vlasnik Supernova u obnovu ulaže 15 milijuna eura.
Kaufland otvara nove lokacije u Rovinju i Biogradu.

Logistika 

image
JGL Kukuljanovo
foto

Logistički park Meridian 16 gradi poslovnu zonu A-klase u blizini Velike Gorice. Dva logističko-distribucijska centra imat će ukupno bruto 68.600 četvornih metara namijenjenih stranim unajmljivačima.
Eurospin gradi logističko-distribucijsko središte na 20.000 četvornih metara u zoni Meridian 16.
JGL gradi potpuno automatizirano skladište u Kukuljanovu na 6000 četvornih metara.
Hrvatska pošta gradi logističko-distribucijski centar u Kukuljanovu na 5000 četvornih metara, vrijedno osam milijuna eura.
Austrijska kompanija Fischer Advanced Composite Components (FAAC) gradi 33 milijuna eura vrijedan pogon za proizvodnju dijelova za zrakoplove u Jakovlju.
Lidl je najavio gradnju novoga logističko-distributivnog centra u komercijalnoj zoni Križ blizu Ivanić-Grada, vrijednoga 75 milijuna eura.
Tommy priprema logistički centar na 30.000 četvornih metara u Dugopolju koji gradi Poseidon Group.
Pervanovo Invest AB razvija visokotehnološki automatizirani proizvodni pogon u Ogulinu za proizvodnju podnih obloga. Objekt koji će se prostirati na 100.000 m2 na zemljištu od 330.000 m2 bit će najveća tvornica parketa u svijetu, vrijedna 200 milijuna eura.

Hoteli 

image
Hilton Costabella
foto

Hotel Ambasador u Splitu raspolagat će sa 101 smještajnom jedinicom. Investicija je vrijedna 23 milijuna eura.
Hilton Costabella Beach Resort & Spa sa 132 hotelskih soba i 66 apartmana trebao bi se otvoriti ove sezone u Rijeci. Investicija vrijedi 80 milijuna eura.
Courtyard by Marriott bit će na zadnjih deset katova Dalmatia Towera i imat će 194 smještajne jedinice. Otvorenje se očekuje do kraja godine.
Gener2 SHKP naziv je investitora koji gradi hotel u Praškoj ulici u središtu Zagreba vrijedan 14,5 milijuna eura.
Arena Hospitality Group zakupljuje na 45 godina prostor Židovske općine u Amruševoj u središtu Zagreba gdje će upravljati hotelom sa 115 soba; otvorenje se očekuje 2022.

Stambeni projekti 

image
VMD-ov Park kneževa u središtu Zagreba
foto

VMD-ov Park kneževa projekt je gradnje 120 luksuznih stanova u Branimirovoj u Zagrebu, čija se cijena procjenjuje na 3400/m2. Završetak projekta očekuje su početkom 2022.
VMD-ov Kvart Heinzelova-Darwinova rezidencijalni je kompleks s više od 400 stanova čija je cijena od 2600 do 3000 eura/m2. Završetak se također očekuje početkom 2022.
Alfastan razvija projekt gradnje luksuznih stanova u Bužanovoj za 3500 eura/m2.
Vrtovi svjetla rezidencijalni je kompleks na području bišeg TEŽ-a na zagrebačkoj Sigečici. U prvoj fazi očekuje se gradnja 163 stanova po cijeni od 2600 eura/m2, a ukupna investicija iznosi 80 milijuna eura. Završetak cijelog projekta, koji podrazumijeva 463 stana u sedam zgrada, bit će dovršen do 2025.

Top-transakcije u drugom polugodištu 2020. 

Mađarski investitor Optima akvirirao je GTC od američkog Lone Star Fundsa. GTC je nekretninska kompanija fokusirana na jugoistočnoeuropsko tržište čiji portfelj uključuje Matrix Office Park, Avenue Mall i poslovne prostore u Avenue Centeru.
Tower Property Fund prodao je Konzum Velika Gorica grupi lokalnih investitora za 9,1 milijun eura, s prinosom od 7,5 posto.
LCN Capital Partners akvirirali su portfelj Emmezete koji uključuje pet velikih trgovina. namještajem veličineod oko 75.000 m² za 33 milijuna eura od tvrtke Hemisphere International Properties.
Austrijska kompanija S Immo kupila je Zagrebtower na Radničkoj cesti od tvrtke CA Immo. Vrijednost transakcije nije poznata, ali prinos se procjenuje na 8,2 posto.
Laguna Novigrad preuzela je Dalmacija hotele, većinskog vlasnika HTP Korčule i HTP Orebića, od Prosperus-investa. U porfelju su sedam hotela, kompleks apartmana i kamp s mobilnim kućicama s ukupnim kapacitetom od tisuću smještajnih jedinica.
AZ mirovinski fond preuzeo je logističko-distribucijski centar Alce u Svetoj Heleni za 21 milijun eura i s procijenjenim prinosom od 8,5 posto.
TUI je preuzeo 33-postotni Fortenovin udio u hotelima Karisma Hotels Adriatica, koji upravlja hotelima Koločep, Živogošće i Adriasense Zagreb.
Gracom Development po nepoznatoj je cijeni prodao Stop Shop Ludbreg tvrtki Immofinanz.

18. travanj 2024 23:29