Hrvatska
StoryEditor

Eto, može se: Kupuje se i bez ulaska u dućane

17. Svibanj 2020.
Ponudu trgovina i restorana u novoj normali očito ćemo još neko vrijeme razgledavati online, a robu ćemo fizički sami preuzimati, bilo iz automobila bilo pješice
Ponudu trgovina i restorana u novoj normali očito ćemo još neko vrijeme razgledavati online, a robu ćemo fizički sami preuzimati, bilo iz automobila bilo pješice. Unatoč otvorenim vratima trgovina

Još prije sedam godina slavna londonska robna kuća Selfridges prva je u svijetu ponudila opciju drive-through kupnje, putem koje kupci proizvode mogu naručiti online, a zatim ih preuzeti na recepciji Oxford street trgovine, ne izlazeći iz automobila. U Sjedinjenim Američkim Državama ove se godine pompozno najavljuje povratak drive-in kina jer se film u njima gleda bez ljudskih kontakata budući da su gledatelji u svojim vozilima. U Paramount Drive-Inu jedini kontakt s osobljem je kupnja karte u kiosku i njezina predaja drugom službeniku koji upućuje na održavanje razmaka među vozilima.

Drive-in usluga u Hrvatskoj postoji već dugi niz godina, ali je do sada bila rezervirana ponajprije za lance brze prehrane poput McDonald’sa ili KFC-a. Nakon restriktivnih mjera zatvaranja ugostiteljskih, trgovačkih i ostalih objekata, drive-in proširio se i na ostale djelatnosti.

 

Brzi povrat

Drive-in više nije značajka samo fast foodova, vlasnici a la carte restorana također su posegli za istom metodom pa je drive in uveo primjerice i restoran Ferali iz Labina. Bilo je i nekih neuspjelih pokušaja, kada je prije par tjedana Državni inspektorat zatvorio u Zagrebu restoran Tekke jer nije imao minimalne tehničke uvjete.

Odlukom Vlade, 27. travnja otvorili su se i arhivi, knjižnice, knjižare, muzeji i galerije. U skladu s time otvorena je i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, ali s temeljitim promjenama načina rada sa strankama. Tako je NSK uveo brzi povrat građe izvan prostora knjižnice, kao drive-in uslugu koja je korisnicima dostupna od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati sa sjeveroistočne strane Knjižnice. Korisnici građu mogu odložiti u posebno označene košarice, a dežurnom knjižničaru ostavljaju osobne podatke kako bi mogli primiti obavijest o naknadno provedenom razduživanju građe.

Lijekovi već godinama

Još prije tri godine Gradske ljekarne Zagreb otvorile su prvu drive-in ljekarnu u Retkovcu, za osobe koje zbog određenih razloga ne mogu ući u ljekarnu (slabije pokretni, roditelji s malom djecom i slično). Vozilom se dođe do ljekarne, dovoljno je pozvoniti na zvonce i ljekarnice, kroz za to prilagođen prozor, izdaju lijekove pacijentu, bez potrebe da pacijent izađe iz automobila ili uđe u prostor ljekarne. U planu je bilo otvaranje drive-in ljekarni i na drugim lokacijama, ali plan nije realiziran. Zbog čega, nisu nam odgovorili u GLJZ-u, a nismo dobili ni odgovor kako u vrijeme koronavirusa i striktnih mjera odlaska u ljekarne posluje jedina drive-in ljekarna.

Kad smo kod zdravstva, potkraj ožujka Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' uveo je mobilno uzorkovanje, odnosno drive in dijagnostiku koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Osobe pri tom testiranju ne izlaze iz automobila, što povećava razinu sigurnosti i osobe koja se testira i zdravstvenog djelatnika, a naručivanje za testiranje provodi se putem odabranog liječnika obiteljske medicine.

Narudžbe za van

Osim drive-in usluge, trenutačno je među pružateljima usluga i kupcima popularan model 'kupi pa pokupi'. McDonald's, koji je prvi uveo drive-in u ugostiteljsku industriju, u travnju je uveo novu uslugu Take Out, odnosno naručivanje za van, koja je praktična pješacima i biciklistima, koji mogu naručiti na jednim vratima, a na drugim preuzimaju narudžbu. Trenutačno je takvo naručivanje i preuzimanje hrane omogućeno u 26 McDonald'sovih restorana u Hrvatskoj. Istodobno je otvoreno i 18 McDrive linija.

– Riječ je o standardnom dijelu naše usluge koji je i u redovnim okolnostima dostupan našim gostima te se za taj dio usluge često opredjeljuju jer im je praktično, brzo i jednostavno provesti se kroz McDrive. Očekivano, bilježimo veći promet na McDriveu nego u redovnom poslovanju jer su naši restorani još od 17. ožujka zatvoreni za posjet gostiju i otad smo posao preusmjerili na McDrive linije i dostavu. Zone dostave, gdje je to bilo moguće, odmah smo proširili u suradnji s partnerima Glovom i Pauzom u Splitu, Rijeci i Zagrebu, a uveli smo i nove lokacije te smo dostavu otvorili ranije pa je sada dostupna već od devet umjesto od 11 sati – ističu u McDonald'su.

Osim u navedenim gradovima, dostava je i prije epidemije bila dostupna još i u Puli, Osijeku, Velikoj Gorici te Zadru, a u situaciji s novim koronavirusom dodatno je otvorena mogućnost dostave u gradovima koji nisu bili u planu – Karlovcu, Slavonskom Brodu i Varaždinu. Dostavlja se iz 23 restorana i 10 gradova, a McDonald'sova dostava bit će dostupna gostima i nakon što se situacija vrati u normalu.

Sigurno preuzimanje

U proteklih mjesec i pol dana povećao se broj Konzumovih kupaca koji umjesto odlaska u trgovinu žele naručiti proizvode iz svog doma. Primarno su to korisnici više i visoke stručne spreme, između 30 i 45 godina starosti, mlade obitelji bez ili s malom djecom. S obzirom na to da je Konzum jedini trgovački lanac u Hrvatskoj koji ima vlastitu internetsku trgovinu, u njoj je potražnja porasla čak 10 puta u odnosu na prethodno razdoblje. Osim što se povećao broj narudžbi, udvostručila se i količina proizvoda u narudžbama u odnosu na redovno poslovanje.

– Kako bismo na najbolji način odgovorili na stalno povećanje interesa za kupnju u našoj internetskoj trgovini, Konzum je pokrenuo uslugu Pokupi, koja kupcima omogućava da proizvode naruče iz udobnosti vlastitog doma i potom ih preuzmu bez čekanja u redu za ulazak i dodatne naknade. Usluga Pokupi trenutačno je dostupna na 12 prodajnih mjesta u Zagrebu, zatim u Dugom Selu, Velikoj Gorici, Samoboru, Karlovcu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci/Kukuljanovu, Poreču, Puli, Šibeniku, Splitu, Kaštel Sućurcu te u Dubrovniku/Kuparima. Plan je uvesti ovu uslugu u još veći broj prodavaonica u svim dijelovima Hrvatske – napominju u Konzumu.

Osim usluge Pokupi, kupcima je i dalje na raspolaganju online kupnja uz mogućnost dostave u brojnim gradovima diljem Hrvatske te opcija Drive-in u Zagrebu, na Vrbanima, na Zagrebačkoj aveniji 7.

– Sve što morate napraviti za korištenje usluge Drive in je prilikom narudžbe u Konzumovoj online trgovini odabrati Drive in kao način preuzimanja. Narudžba se preuzima vlastitim automobilom u prostoru Drive ina, u sklopu distribucijskog centra, gdje kupca čeka rezervirano parkirno mjesto i Konzumov djelatnik s naručenim namirnicama – zaključuju u Konzumu.

Online kupnja

Modeli online kupnje s prikupom robe razlikuju se s obzirom na infrastrukturu i način poslovanja trgovaca. Pevexova široka mreža prodajnih centara omogućuje uslugu click & collect, putem koje se proizvodi mogu podići na odjelu za izdavanje robe bez potrebe za ulaskom u prodajni centar. Pevex tu uslugu ima aktivnu već dvije godine u šest prodajnih centara, ali ju je uslijed tržišne situacije proširio na svih 25 prodajnih centara te će je u svima i nastaviti nuditi.

– Narudžbe su spremne u pravilu do 24 sata (jedan radni dan) od trenutka zaprimanja uplate. Nakon što je roba spremna u centru naši kupci dobivaju obavijest te mogu odmah doći doći po nju i bez čekanja preuzeti je na skladištu našega prodajnog centra. Veliki broj narudžbi plaćenih u jutarnjim satima moguće je preuzeti čak i isti dan u popodnevnim satima – objašnjavaju u Pevexu.

Bez troškova dostave

Nešto više od 50 posto online narudžbi u Pevexu se isporuči na način preuzimanja u centru. Kupuje se asortiman svih kategorija, od bijele tehnike, elektronike, vrtnog programa do građevinskog materijala, upravo zato što je usluga besplatna za njihove kupce odnosno nema troška dostave i obrade narudžbe.

– Ta usluga raste iz mjeseca u mjesec, a razdoblje iza nas je taj rast još ubrzalo. Kupci su tražili način kako doći do proizvoda koji im trebaju i sad kad su probali tu uslugu, sigurni smo da će se nastaviti njome koristiti upravo zbog jednostavnosti i uštede vremena koju im pruža – ističu u Pevexu, dodajući da dodatno razmišljaju i o razvoju, otvaranju pick up centara u manjim gradovima.

U novoj normali još neko ćemo vrijeme ponudu trgovina i restorana očito razgledavati online, a robu ćemo fizički sami preuzimati, bilo da smo u automobilu bilo pješice.

26. travanj 2024 23:44