Hrvatska
StoryEditor

Fintech počela - Otkrijte kako se nove tehnologije implementiraju u svijet financija

15. Ožujak 2021.

Piše: FIMA Plus

Svijet u kojem danas živimo u procesu je sve intenzivnije i vrlo dinamične promjene odnosa, kako između nas ljudi tako i između nas i naših institucija. Te odnose sami izgrađujemo kako bi nam život bio ljepši i jednostavniji, a posao efikasniji i uspješniji. Svojom kaotičnošću današnji je svijet barem na simboličnoj razini sličan vremenu tranzicije iz feudalnog doba u kapitalizam kada je društveni model definiran posjedovanjem zemlje te odnosom feudalaca i kmetova prestajao efikasno funkcionirati, a novi je društveni model, iniciran industrijskom revolucijom i baziran na posjedovanju sredstava rada, uspostavljao odnose kapitalista i radnika.

Artificial Intelligence, Internet of Things, Blockchain, Big Data, Fintech, Crypto Currencies, Digital Assets samo su neki od pojmova bez kojih se današnji svijet više ne može pojmiti, tj. ni zamisliti niti razumjeti. Običnog čovjeka ovog vremena, kada naiđe na kratice ovih pojmova, a koje se sve više koriste i u svakodnevnoj komunikaciji, obuzima konfuzija, strah i konsternacija identični emocijama većine onovremenih kmetova i feudalaca, a koje su i oni imali kada bi slušali priče o svakojakim novim mašinama i strojevima što su se stvarali i koristili u manufakturama i tvornicama udaljenih gradova.

Uspješni i neuspješni

Danas se oblikuje nova paradigma koja mijenja odnose među ljudima, a bazirana je na informacijama i komunikaciji. Jednostavno rečeno, onaj tko će u najkraćem vremenu uz najmanji trošak po mogućnosti bez naknade distribuirati najviše upotrebljivih informacija što širem krugu zainteresiranih, u novoj će konstelaciji odnosa moći i više participirati i bolje živjeti, što god da to značilo. Ako se pitate kako to postići, odgovor je jednostavan - koristeći i kombinirajući sadržaje koji stoje iza u uvodu navedenih pojmova, a sve ih se može svesti pod zajednički nazivnik 'nove tehnologije'. Naravno, svatko sam ili zajedno s drugima, sebi sličnog interesa, traži i nalazi svoje odgovore te tu nastaje razlika između više ili manje uspješnih u odnosu na one koji si ne postavljaju to pitanje te se od prvo spomenutih razlikuju po tome što su manje ili više neuspješni.

Digitalni svijet je oko nas

Digitalna transformacija se dogodila i sve je prisutnija, samo je pitanje koliko smo si to osvijestili, bilo na osobnoj ili na profesionalnoj razini, kao i na razini društva u kojem živimo. Kada govorimo o financijskoj industriji možemo reći kako je u njoj proces prelaska iz klasičnog, svima nam dobro poznatog realnog, analognog i materijalnog svijeta, u digitalan izrazito dinamičan. Kad iz tog kuta gledamo onda brzo i jednostavno shvaćamo, a posljedično tome i prihvaćamo, sve češće susrete s digitalnom imovinom i kriptovalutama. Naime, one su tek dio te prije spomenute transformacije našeg svakodnevnog poslovanja i življenja.

Uzmimo za primjer izdavanja i plaćanja kriptovalutama gdje se sve velike svjetske kompanije sve brže uključuju u digitalno gospodarstvo izdavanjem svoje digitalne valute i prihvaćanjem plaćanja svojih usluga u kriptovalutama. Ne iz pomodnih, nego iz čisto egzistencijalnih razloga - žele omogućiti svojim klijentima brzu i jeftinu transakciju u kupnji njihovih proizvoda i usluga jer će ih time dodatno zadržati uz sebe. Ta je inovacija došla iz IT businessa kroz razvoj blockchaina i smart contracta, čiji su reprezentativni predstavnici bitcoin s ostalim kriptovalutama i kripto-burze na kojima se njima trguje. Danas ova IT-ovska inovacija gotovo da u cijelosti prelazi u domenu investicijskog biznisa. To ne znači da je nema u drugim sferama društva i mnogim granama gospodarstva, već da je tu, u financijskoj industriji vrlo brzo prihvaćena te je se implementira na mnogim razinama.

U digitalnoj transformaciji financijskog sektora mali startupovi su ravnopravni u tržišnoj utakmici s velikim FinTech i BigTech kompanijama te praktički nema segmenta financijskog poslovanja koji nije obuhvaćen promjenama.

Međutim, banke su strogo regulirani sustavi koji se tradicionalno pažljivo i polako prilagođavaju novostima na tržištu.

FinTech kompanije nemaju taj teret i puno su brže te fleksibilnije u primjeni novih tehnologija, a na tržištu djeluju proaktivno povećavajući učinkovitost u pružanju financijskih usluga, proširuju raspon usluga, povećavaju konkurentnost i promiču financijsku uključenost.

Digitalne inovacije i novi poslovni modeli uvode se brže nego ikad prije i menadžeri financijskih institucija na svim razinama stalno procjenjuju nove opcije s kojima bi na tako dinamičnom tržištu i dalje ostali relevantni i uspješni, što je presudno, kako za njih, tako i za njihove institucije. Taj uzbudljivi FinTech svijet novih i modernih financijskih rješenja, krojenih po mjeri klijenata, a ne institucija stvara sjajne prilike uz samo jedan uvjet - ako smo ih svjesni i spremni angažirati se.
I vi možete otkriti kako se nove tehnologije implementiraju u svijet financija. Prijavite se na seminar koji pruža novi, čak i neočekivan uvid u industriju koja se suočava s nevjerojatno brzim napretkom tehnologije i svakodnevnom transformacijom svojih osnovnih počela. Razumijevanje osnova novih pravila financijskog poslovanja te utjecaja tehnologije na sve aspekte financijskih transakcija, usluga i proizvoda. Fintech MBA seminar će se održati 19. i 20. 4. 2021., a vodit će ga Milan Horvat, direktor FIME Plus. Saznajte sve o novim digitalnim financijama, kriptovalutama i budućnosti financijskog poslovanja. Sve informacije možete pratiti i na stranici Algebra MBA.

12. travanj 2024 17:05