Hrvatska
StoryEditor

[GALERIJA] Na Sljeme, tiho i ugodno

27. Veljača 2022.
Žičara Sljemefoto Ratko Mavar
piše: Ratko Mavar

Na dan otvorenja 23.veljače 2022. Liderov fotoreporter je među prvima isprobao vožnju novom žičarom. Nakon 15 godina pauze, na Sljeme se od sada može doći i na ovaj način. Zgrada polazne postaje nalazi se u neposrednoj blizini okretišta tramvaja, a za dolazak autom postoji besplatni parking i garaža koja se naplaćuje. U svakoj od 84 gondola ima prostora za desetak putnika opremljene su držačima za skije i velikim prozorima od poda do stropa tako da se kroz njih može vidjeti (i fotografirati) Medvednica i cijeli Zagreb.

Trasom od pet kilometara gondole idu brzinom od 20 kilometara na sat preko međupostaje Brestovac do vrha Sljemena prelazeći visinsku razliku od 750 metara. Cijela vožnja traje oko 15 minuta i generalni dojam žičare je sigurnost i brzina. Nema ljuljanja i škripanja nego samo ugodna tišina koja daje mogućnost za uživanje u pogledu.

Na 1030 metara nadmorske visine oko postaje Sljeme još se može vidjeti malo snijega i mnogo skijaša koji su došli zbog puno više snijega na skijaškoj stazi prema zagorskoj strani Medvednice. Na vrhu, osim skijanja i restorana nema drugog sadržaja pa se vaš fotoreporter brzo vratio dolje. Na povratku je zapazio da je osoblje izuzetno ljubazno što zbog konačnog puštanja u pogon, što zbog toga što su taj dan gradonačelnik i ministar bili na otvaranju.

Ako zanemarimo sve probleme oko probijanja cijene izgradnje, pitanja oko originalnosti dizajna zgrade, problema oko buke za susjede koji se još trebaju riješiti nasipavanjem pijeska u stupove i konačno, najavom skupe cijene karata što se nije dogodilo, ukupni dojam je da je Zagreb dobio modernu prometnu poveznicu s omiljenim izletištem. Sljedeći korak bi bio obogaćivanje sadržaja na vrhu Medvednice zbog kojeg će Zagrepčani uopće koristiti žičaru.

15. travanj 2024 02:26