Hrvatska
StoryEditor

Grupa EIB-a u 2020. u Hrvatsku uložila više od 530 milijuna eura

26. Veljača 2021.
Dario Scannapiecofoto Dražen Lapić

- Nakon 2020. svijet više neće biti isti, neke će tvrtke propasti, ali cilj nam je pomoći gospodarstvenicima u prevladavanju krize i razvoju posla, i to po najpovoljnijim kreditnim uvjetima koje je moguće naći na tržištu, jer nam svrha nije profit, nego razvoj i podrška gospodarstvu, posebno malim i srednjim poduzetnicima – rekao je na digitalnoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji Grupe Europske investicijske banke (EIB), Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a.

Prošla je godina bila rekordna što se tiče novca kojeg je Grupa Europske investicijske banke osigurala Hrvatskoj, u koju je uložila 530 milijuna eura u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava čime su ukupna ulaganja u našu zemlju premašila sedam milijardi eura.

Putem Europske investicijske banke (EIB-a) plasirano je 342 milijuna eura, a putem Europskog investicijskog fonda (EIF-a) uloženo oko 188 milijuna eura koji bi trebao pomoći hrvatskom gospodarstvu, a prije svega malim i srednjim poduzećima da lakše prevladaju posljedice pandemije i koronakrize.

Novac je poduzetnicima plasiran najviše putem kredita HBOR-a te Zagrebačke banke, no plan je da se u 2021. uspostavi izravna suradnja i s drugim poslovnim bankama.

- Planiramo intenzivirati kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva, ali naša će se podrška odnositi i na davanje jamstava financijskim institucijama koje će tako umanjiti rizik plasmana novca, što bi trebalo potaknuti banke da intenzivnije ulažu u mala i srednja poduzeća jer će njihov plasman biti manje rizičan. Također, najveću će prednost imati zelena ulaganja, odnosno projekti kojima će biti cilj očuvanje okoliša i smanjenje zagađenja koji uzrokuju klimatske promjene, tako da će 40 posto svih investicija biti zelene – naglasio je potpredsjednik EIB-a.

Europski investicijski fond je od ukupnog iznosa investiranog prošle godine u Hrvatsku uložio 96 milijuna eura u obliku vlasničkog kapitala, 90,6 milijuna eura u jamstvima i 1,3 milijuna eura kroz uključivo financiranje, što bi trebalo pomoći modernizaciji domaćeg financijskog tržišta. Hrvatska poduzeća – kako startup tvrtke tako i MSP-ovi i srednje kapitalizirana poduzeća – imat će koristi od novih fondova rizičnog kapitala pokrenutih zahvaljujući suradnji EIF-a i HBOR-a. Jedan od tih fondova je Prosperus Growth Fund koji je s radom je počeo prošle godine.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Grupe EIB govorio je i Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, koji je izjavio da je pružanjem potpore MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima preko domaćih financijskih posrednika, EIB pomogao zadovoljenju potreba za likvidnošću, a pomoć je osigurana i za investicijske projekte.

Inače, u proteklih šest godina, Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) – zajednička inicijativa Europske komisije (EK) i EIB-a, pokrenuta kako bi se prevladao manjak ulaganja na prostoru Europske unije – osigurao je potporu za gotovo 1200 malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, čime je očuvao približno 16.500 radnih mjesta i mobilizirao 771 milijun eura ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, čulo se na obraćanju novinarima.

- I dalje ćemo surađivati s hrvatskom Vladom, kao i s privatnim i javnim sektorom kako bi se iskoristile prilike za ulaganja vrijedna više milijardi eura koje proizlaze iz programa oporavka od pandemije bolesti COVID-19 na cijelom prostoru EU-a. Važno je da Hrvatska iz tih projekata izvuče što veću korist, oporavi se i nastavi s održivim gospodarskim i društvenim razvitkom – zaključio je Scannapieco.

16. travanj 2024 14:35