Hrvatska
StoryEditor

Hanfa upozorava: Ne nasjedajte na oglase za ulaganje u kinesku kriptovalutu Yuan Pay Group, to je prevara!

22. Siječanj 2021.
juan

Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u posljednje vrijeme prikazivati oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na to da se radi o prijevari pa Hanfa poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na takve oglase i ne uplaćuju novac. Iz javno dostupnih informacija proizlazi da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje, poručuju iz Hanfe.

Spomenuti oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbes. U samom oglasu nalaze se i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Peter Thiela, te se tvrdi da je kupnja službene kineske kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

S obzirom da je kineska vlada objavila da trenutačno radi na izradi tzv. digitalnog juana, što je digitalna inačice službene valute, građani doista mogu pomisliti da je riječ o službenom oglasu. No, važno je napomenuti da je riječ o dvije različite stvari te da službena digitalna valuta iza koje stoji država nije isto što i kriptovaluta te da u ovom slučaju oglas niti na koji način nije povezan s kineskom državom. 

Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim dijelovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocjenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. godine, ako ne i duže, s obzirom da je potrebno riješiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavatelja, bilo da je to središnja banka ili komercijalne kineske banke.

Na kraju napominjemo da čak i kada je riječ o poznatim kriptovalutama treba imati na umu da je riječ o izuzetno rizičnim ulaganjima, a na što je Hanfa već više puta upozoravala. Visoke vrijednosti bitcoina koje se bilježe posljednjih tjedana ostavljaju dojam brze i lake zarade no treba imati na umu da je ulaganje u kriptoimovinu izuzetno rizično te da: 

  • Postoji manjak pouzdanih i relevantnih informacija
  • Visok rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava
  • Izrazita volatilnost vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja
  • Rizici vezani uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku i sl.).

Zato Hanfa, osim upozorenja na lažno oglašavanje, poziva potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje na način da se prije donošenja odluke o ulaganju detaljno informiraju o vjerodostojnosti i karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite.

15. lipanj 2024 21:33