Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski sudski vještaci traže osnivanje strukovne komore

27. Veljača 2020.
Melita Bestvinafoto Dražen Lapić

Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja, izabrana je na čelo EuroExperta, europskog udruženja sudskih vještaka, organizacije u kojoj su ujedinjeni predstavnici te struke iz Austrije, Češke, Francuske, Njemačke, Portugala, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije. Kao pridružene članice EuroExperta su Italija, Švicarska, Ruska Federacija i Srbija, a dopisni je član Poljska, odnosno sudski vještaci tih zemalja.

EuroExpert je neprofitna organizacija osnovana 1998. godine sa ciljem poboljšanja kvalitete i standarda vještačenja, a kao krajnji cilj je da Europska Komisija uvede propis o sudskim vještacima koji će biti jedinstven za cijelu Europsku Uniju.

- U EuroExpertu smatramo da bi bilo bolje kada bi za našu struku postojao propis u čiju bi izradu bili uključeni i mi sami koji najbolje poznajemo problematiku te kada bi se uspostavili dogovoreni zajednički profesionalni standardi koji će vrijediti za sve zemlje članice EU. Stoga su glavni ciljevi EurExperta razvoj, promocija i konvergencija zajedničkih etičkih i profesionalnih standarda na temelju načela visokokvalificiranosti, osobnog integriteta, neovisnosti, nepristranosti i objektivnosti - rekla je za Lider Bestvina.

Organizacija se zalaže i za osiguranje mjesta kontakta između vještaka i Europske komisije, Europskog parlamenta, Europskog suda i drugih institucija Europske unije, kao i svih drugih institucija koje se na europskoj ili međunarodnoj razini općenito bave zadacima i pitanjima vezanima uz rad vještaka.

- Također, u EurExpertu se zalažemo da se vještacima omogući bolja suradnja sa sudskim i zakonodavnim tijelima, ministarstvima vlade i ostalim institucijama, a to se može postići osnivanjem strukovne komore u kojoj bi bili objedinjeni svi sudski vještaci što bi osiguralo kvalitetne standarde struke i jednak način stalnog stručnog usavršavanja - istaknula je Bestvina. 

19. travanj 2024 05:03