Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Boris Teški: Industrija se razvija na osnovi snage resornih ministara i neformalnog lobiranja

17. Studeni 2020.
Piše:
piše Boris Teški
[email protected]
Zbog razbacanosti industrije po različitim ministarstvima, nepovezanosti malih i velikih tvrtki te dijela znanstvene zajednice s industrijom ta grana tehnološki i kadrovski zaostaje za svjetskim trendovima i ekonomijama

Nedostatak strategije razvoja Hrvatske rezultirao je učincima poraznima za razvoj industrijske infrastrukture i razinu ulaganja u industriju, pogotovo stranih. Sve je to posljedica pogrešnih ekonomskih politika i nedovoljnog poticanja tog dijela gospodarstva. Zbog razbacanosti industrije po različitim ministarstvima, nepovezanosti malih i velikih tvrtki te dijela znanstvene zajednice s industrijom ta grana tehnološki i kadrovski zaostaje za svjetskim trendovima i ekonomijama.

Tomu se ne treba čuditi jer je industrija godinama bila raspršena po različitim ministarstvima i nedostajao je jedinstven pogled na taj sektor te su se pojedina područja razvijala i financirala kao posljedica snage pojedinih ministara ili lobiranja neformalnim kanalima.

Nažalost, u skladu s informacijama iz medija, gradovi i općine prijavili su 6000 projekata u vrijednosti od šest milijardi eura kao sastavni dio Nacionalnog plana oporavka, koji financiraju EU fondovi, što je još jedan pokazatelj pogrešnog usmjeravanja europskih sredstava bez utjecaja na podizanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i industrijske infrastrukture.

U ekonomiji kojom dominiraju rentijerski pristup ulaganju i uvoz samo drastičan zaokret prema industrijskom razvoju može dati rezultat i iskoristiti prilike koje se otvaraju s razvojem novih industrija. Za to su potrebni strategija, njezini nositelji i industriji okrenuti modeli sufinanciranja, tržišnog financiranja, edukacijskih sustava i poreznih stimulacija.

image
SWOT 789 Boris Teški
foto

U tekstu je obuhvaćena industrija bez prehrambenog sektora, koji je posebno analizirala Zvjezdana Blažić 

19. travanj 2024 21:23