Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Mladen Pejnović: Između regulativnog primitivizma i prodora u male europske niše

12. Studeni 2020.
Mladen Pejnović

Hrvatski regulativni primitivizam nova je sintagma koju izdvajamo iz današnje SWOT analize u sklopu serijala 'Hrvatski SWOT' u kojoj se Mladen Pejnović nadovezuje na jučerašnju analizu.

Damir Novotny naime tvrdi da Hrvatska još nije dovršila tranziciju iz socijalizma u tržišnu ekonomiju. Pejnović pak objašnjava da naša regulacija jako kasni za europskim regulacijama svrstavajući se tako na stranu staroga.

– Zadržava se nešto što se u Europi već promijenilo. Hrvatski propisi o vjetroelektranama pet godina kasne za njemačkima, a mi raspravljamo o nečemu što je u Europi skinuto s dnevnog reda. Prema drugdje ukinutim propisima kod nas bujaju afere, a ne ostvaruju se novi modeli razvoja – objašnjava Pejnović.

Iz današnje SWOT analize mogli bismo izvesti definiciju nepovratnih sredstava: ona se troše na projekte s malim povratom, otkriva još jednu slabost Pejnović. Zaista, kada dobijete novac, potrošite ga bez mnogo razmišljanja, ali kad uzimate kredit, odmah gledate kako ćete ga vratiti. To znači da ga nećete iskoristiti za puko betoniranje i javne infrastrukturne građevine, nego za profitabilne projekte koji će stvarati novu vrijednost i sami otplaćivati rate.

S druge strane, orijentacija na tržište EU od 500 milijuna stanovnika već je strateško opće mjesto, ali Pejnović posebno naglašava 'prodor u male europske niše' kao model koji bi mogao donijeti koristi Hrvatskoj.

A ovu priliku nastavit ćemo analizirati u sutrašnjem prilogu Borisa Žitnika.

image
SWOT 789 Mladen Pejnović
foto

U novom tiskanom izdanju Lidera – može i digitalno – pročitajte SWOT analize Liderovih opinion makera Borisa Žitnika, Vedrana Antoljaka i Damira Novotnyja, te sektorsku analizu industrije Borisa Teškog

15. travanj 2024 00:02