Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj zajam Svjetske banke od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa

01. Travanj 2020.
Svjetska banka

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke u utorak je Hrvatskoj odobrio 100 milijuna eura vrijedan zajam za Projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje, usmjeren na poboljšanje postupaka vezanih uz poslovne propise i usluga koje sudovi pružaju poduzećima i građanima, priopćeno je u srijedu iz Svjetske banke.

Projekt će voditi Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, a njime će se pružit potpora provedbi reformi kojima će se unaprijediti poslovno okruženje i usluge pravosudnog sektora u zemlji. 

Kako se navodi u priopćenju, prvi dio aktivnosti usmjerit će se na smanjenje administrativnog opterećenja za poduzeća u interakciji s državom, s naglaskom na uklanjanju regulatornih prepreka za ulazak poduzeća na tržište i njihovo poslovanje te na pojednostavnjenju ishođenja dozvola za gradnju i poboljšanju funkcioniranja tržišta u građevinskom sektoru.

Nadalje, projektom će se unaprijediti i usluge u pravosuđu. Tako će se, primjerice, proširiti korištenje elektroničkih usluga kako bi se skratilo vrijeme obrade predmeta i integrirali sustavi upravljanja njima na različitim sudovima.

Zgrade sudova u Zagrebu, Vinkovcima, Kutini i Varaždinu obnovit će se i unaprijediti kako bi se poboljšali njihova učinkovitost i iskustvo korisnika te će se na temelju tih ulaganja i njihova transformacijskog učinka izraditi standardizirani nacrti koji će se primjenjivati u cijeloj zemlji, kaže se u priopćenju.

 "Jačanje kapaciteta države da brzo odgovori na potrebe građana i poduzeća osobito je važno, posebno u ovim kriznim vremenima. Poboljšanje infrastrukture i usluga pravosudnog sektora koristit će i građanima i poduzećima. Poduzećima će koristiti jednostavniji i transparentniji način interakcije s državnim tijelima te brži i responzivniji mehanizmi za interakciju sa sudovima, a svim građanima učinkovitije, efikasnije i pouzdanije sudovanje i primjena vladavine prava”, rekla je Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Dodaje da u teškim vremenima za hrvatske građane, prouzročenima izvanrednim događajima koji su pogodili zdravstveni sustav, grad Zagreb i cijelu Hrvatsku, taj projekt može pridonijeti i jačanju gospodarstva i samopouzdanja u zemlji.

U priopćenju se ističe i da je proteklih godina Hrvatska je uložila znatne napore kako bi povećala učinkovitost svojeg javnog sektora, koji zaostaje za prosjekom Europske unije (EU) prema većini pokazatelja kojima se mjere javno upravljanje, poslovno okruženje i ljudski kapital.

Iako ključne državne institucije, osobito javna uprava i pravosuđe, i dalje bilježe slabije rezultate prema EU i svjetskim mjerilima, Vlada Republike Hrvatske predano radi na modernizaciji uprave, dodaje se.

Svjetska banka do danas je osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi dolara. Banka je trenutno u svom radu usredotočena na promet, zdravstvo, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, poljoprivredu, gospodarski razvoj Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije, zaključuje se u priopćenju.  

13. lipanj 2024 09:13