Hrvatska
StoryEditor

Include na Funderbeam SEE prikuplja novi kapital za daljnje skaliranje poslovanja

02. Prosinac 2021.
Ivana Šoljan, Ivan Mrvoš, Ivana Gažić i Ognjan Despot
Iz Includea najavljuju veliku investicijsku rundu planiranu krajem 2022. godine, a u najnovijoj kampanji na Funderbeam platformi osiguravaju kapital s kojim će zadovoljiti rastuću potražnju i ubrzati narudžbe novih proizvoda

Solinska tvrtka Include, proizvođač smart city rješenja koja se koriste u 59 zemalja i više od 500 gradova diljem svijeta, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama HUB385 lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi. Riječ je o trećoj kampanji Includea na Funderbeam platformi, nakon što su 2017. godine postali prva hrvatska kompanija na toj platformi. U 2019. godini, godini prije pandemije, postavili su rekord za najveću hrvatsku kampanju na platformi do danas s prikupljenih 1,5 milijuna eura.

Zahvaljujući toj zadnjoj investiciji preživjeli su tešku 2020. godinu, pa i dobar dio ove godine. No, kako je Mrvoš istaknuo na predstavljanju nove kampanje, već su do sada, bez četvrtog kvartala, rezultati prodaje bolji nego u cijeloj 2020. godini. Najveće izazove im je predstavljala nestašica čipova potrebnih za proizvodnju njihovih pametnih klupa. Unatoč tomu, krajem prošle godine predstavili su novu pametnu klupu Steora (s metalnom kompozitnom letvom s gotovo neprimjetnim solarnim modulima), a prije četiri tjedna i Aerys postaje za mjerenje kvalitete zraka. Prošle godine predstavljeni su i Terra pametne kante za otpad koje smanjuju prikupljanje otpada za 80 psoto, čime se smanjuju CO2 emisije te troškovi prikupa otpada. Kako bi svoja pametna rješenja za gradove objedinili, razvili su i softversku platformu Solos koja služi kao središnje mjesto za nadziranje svih pametnih rješenja u gradu.

image

Steora, Terra, Aerys

Sve bi te pametne proizvode, objasnio je Mrvoš, ponudili gradovima s jednostavnom instalacijom, bez previše 'mudrovanja', zbog čega i pokreću ovu rundu.

– Ova runda bit će manja u odnosu na prethodnu, a cilj je da osiguramo manje financiranje kojim ćemo skalirati proizvodne procese kako bi zadovoljili sve veću potražnju te uspješno doveli tvrtku do realizacije B runde koju planiramo sljedeće godine – naveo je Mrvoš dodajući da se radi o svojevrsnoj pre-series B rundi, u kojoj namjeravaju skupiti između 400 tisuća i milijun eura.

U svojoj najnovijoj financijskoj promociji ističu da su prošli prvu fazu EIC akceleratora te rade na pripremi druge faze s ciljem realizacije investicije vrijedne 5,5 milijuna eura do kraja 2022.

Korak dalje

U posljednjih godinu dana Include pokušava prerasti priču o pametnim klupama koje su bile svojevrsan ‘kamen temeljac’ za ovu mladu tvrtku. Sada kreću u smjeru razvoja šireg portfolija pametnih rješenja za gradove koji rješavaju konkretnije probleme od punjenja mobitela. Osim novih proizvoda, posvetili su se stvaranju dodatne vrijednosti prateći trendove mikromobilnosti te pokušavajući razviti poslovni model s ride-sharing tvrtkama poput Bolta, Xaiomija i Birda. Rade i na modularnosti, predstavljajući gradovima više od 200 različitih modela klupa.

– Posljednje dvije godine bile su iznimno turbulentne za mnoge tvrtke, a posebice za startup tvrtke. Unatoč svim izazovima, Ivan i njegov tim fokusirali su se na razvoj novih rješenja te će završetak globalne pandemije dočekati spremni s novim proizvodima koji rješavaju neke od najvećih globalnih izazova s kojima se danas suočavamo, poput upravljanja otpadom ili nadzora kvalitete zraka – rekla je Ivana Šoljan koja po treći put ima ulogu lead investora.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, suosnivača Funderbeama, istaknula je da su iznimno ponosni na njihove uspjehe, kao i na druge uspješne priče o prikupljanju kapitala na Funderbeamovim platformama.

– Priče o uspjehu Includea i Funderbeama SEE svjedoče o živosti i inovativnosti hrvatskih poduzetnika, kao i tome da postoje ulagači sposobni prepoznati velik potencijal razvoja izvan ranije poznatih modela ulaganja i rasta. Treća runda tvrtke Include, naše prve kampanje na Funderbeam SEE, dokaz je da uz adekvatno financijsko okruženje možemo osigurati rast kompanija koje u budućnosti imaju potencijala da se listaju na Zagrebačkoj burzi te tako daju značajan doprinos razvoju hrvatskog financijskog tržišta – istaknula je Gažić.

17. travanj 2024 08:40