Hrvatska
StoryEditor

Include otvorio novi proizvodni pogon i povećao izvoz pametnih klupa

06. Travanj 2021.
Novi proizvodni pogon tvrtke Include

Početkom ovoga tjedna Include je otvorio svoj novi proizvodni pogon za izradu metalnih konstrukcija vrijedan 1,4 milijuna kuna iz kojega će nove pametne klupe, po kojima je tvrtka poznata, već idućeg tjedna krenuti na tržište nekoliko europskih zemalja, te u Kanadu, Singapur i Togo.

- Proizvodni pogon kojega smo pokrenuli ovaj tjedan jedan je od ciljeva na čijem ostvarenju sam radio posljednjih sedam godina, a unutar Includea nije tajna da sam zbilja fanatik proizvodnje i proizvodnih pogona. Mislim da je ovo značajna stvar i za grad Split i okolicu jer smo jako okrenuti turizmu, a proizvodnje nam, nažalost, kronično nedostaje. Zasad je to, barem po mojem viđenju, skromno, ali je početak i važno je da smo krenuli u tom smjeru.

Pogon će nam osigurati kraće vrijeme isporuke, kontrolu kvalitete i bolje cijene proizvoda prema krajnjim kupcima. Ispred nas je devet mjeseci u kojima trebamo napraviti značajne prodajne rezultate kako bismo nadoknadili prošlu godinu, a vjerujem da nove Steora klupe i Terra spremnici otpada imaju globalni potencijal i da ćemo zahvaljujući tome širiti kako proizvodnju, tako i druge odjele unutar tvrtke – kaže Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include.

Odluka o investiranju donesena je sredinom prošle godine, a radi se o značajnoj transformaciji postojećeg pogona za sklapanje, unutar kojega je implementiran cjelokupni metaloprerađivački dio proizvodnje. Pogon je u Solinu, prostire se na 550 metara četvornih, a u njemu će se proizvoditi metalne konstrukcije za redizajnirane Steora klupe, nove Terra spremnike otpada i buduće proizvode ove tvrtke. U njemu se obavlja rezanje limova, savijanje, zavarivanje, lakiranje u posebnoj komori, te sklapanje elemenata u gotove proizvode.

U pogon je ugrađen novi industrijski pod i nabavljeni su: probijačice za metalne limove, 60-tonska savijačica, bravarska radionica i komora za lakiranje. U njemu se, uz jednosmjenski rad, godišnje može proizvesti oko 1300 proizvoda. Novozaposleni su CNC operateri, zavarivači i lakireri, a pridružili su se zaposlenicima koji su već radili na finalnom sklapanju proizvoda. Ukupno je u odjelu proizvodnje sad zaposleno desetak djelatnika koji rade u jednoj smjeni. Include trenutačno broji 54 zaposlenika, većinom visokoobrazovanog kadra, a najviše zaposlenih radi u odjelu istraživanja i razvoja, prodaje i proizvodnje.

Ta je tvrtka u malom proizvodnom pogonu, koji nije bio u njenom vlasništvu, proizvodila pametne klupe, no novi proizvodi i veća usmjerenost na izvoz zahtijevaju i veći proizvodni kapacitet.  Nove Steora klupe predstavljene su u studenom prošle godine te Include trenutačno ima listu narudžbi za nekoliko desetaka tržišta. Prve klupe iz novog pogona već sljedeći tjedan idu u Singapur, Kanadu, Njemačku, Francusku, Mađarsku, Švedsku pa čak i Togo.

- Covid-19 je značajno utjecao na prodajne planove još prošle godine, ali narudžbi ipak ima i očekujemo da će u sljedećim mjesecima nastaviti rasti. U skladu s time, na ljeto je moguće uvođenje i druge proizvodne smjene – kaže Mrvoš. Dodaje da su, uz nove Steora klupe, prije nekoliko mjeseci predstavili Terra spremnike otpada, što je važan korak u pozicioniranju kao tvrtke koja radi širi spektar Smart City rješenja.

- Zasad smo kod Terra spremnika otpada na tržište plasirali Terra koševe koji su dizajnirani na način da osiguraju čišće i zdravije parkove, šetnice i ulice. Opremljeni su naprednim sustavom komprimiranja otpada zahvaljujući kojemu u njih stane do pet puta više otpada u usporedbi s klasičnim spremnicima. Kad se povežu na našu Solos platformu, putem koje komunalne tvrtke kreiraju optimalne rute za prikupljanje otpada, radi se o zbilja značajnim uštedama u upravljanju otpadom, a to je jedan od gorućih problema danas – kaže Mrvoš.

19. travanj 2024 13:41