Hrvatska
StoryEditor

Inspire investments Dinka Novoselca preuzima Slavonski ZAIF vrijedan 104 milijuna kuna

22. Rujan 2020.
Dinko Novoselecfoto Dražen Lapić

Inspire investments, čiji je suvlasnik Dinko Novoselec, preuzima Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond. Hrvatska agencija za nadzor financijskih uluga (Hanfa), objavila je da je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje. Naime, Inspire investment je potpisao ugovore o suradnji s ostalim dioničarima fonda.

A to su Auctor holding (koji ima 6,37 posto) koji pak ima zajedničko djelovanje s Auctorom (koji u fondu ima 7,61 posto) i Lipa prometom (30,10 posto) te Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog otpada NE Krško (koji ima gotovo 25 posto fonda). 

Prema sklopljenim ugovorima, Inspire investmets isključivo je odgovoran za podnošenje ponude za preuzimanje i ishođenje odobrenja Hanfe. 

Inače, Slavonski ZAIF je fond koji ima temeljni kapital od gotovo 61 milijun kuna. A neto vrijednost imovine Slavonskog ZAIF-a je krajem kolovoza iznosila 104,23 milijuna kuna

Podjsetimo, Dinko Novoselec, koji je nekadašnji čelnik najvećeg obveznog mirovinskog fonda u Hrvatskoj (AZ fonda), uključio se u Inspire invetments prije nešto više od godinu dana. Ubrzo je ušao i u vlasničku strukturu te je nakon toga Matko Bolanča, osnivač Inspire investmentsa, otišao iz te priče. 

Zatim je Inspire investments krenuo s akcijom. Pod upravljanje je dobio fond Nexus FGS kojim je upravljao Nexus koji je izgubio licenciju zbog Agrokora (a prije nekoliko tjedana sud je poništio Hanfino rješenje kojim im je oduzeta licencija). Novoselec je krajem prošle godine pokrenuo Feelsgood Social Impact Venture Investment Fund

- To je fond poduzetničkoga kapitala u hrvatskoj nomenklaturi, odnosno, 'venutre capital' fond u svjetskoj, a uz postizanje standardnoga financijskog cilja obvezat će se investitorima isporučiti i mjerljiv društveni učinak. To je novi investicijski koncept kakav u Hrvatskoj još nismo imali, a koji na strukturiran i strogo definiran način od fondovskog menadžera traži da dokumentira da će projekt u koji se ulaže zaista imati pozitivan društveni učinak. Takvi fondovi postoje dugi niz godina i u razvijenim financijskim sustavima postali su 'mainstream', međutim, u Srednjoj i Istočnoj Europi tek se osnivaju - kazao je tada Novoselec u intervjuu za Lider. 

I sada, Inspire investment preuzima Slavonski ZAIF. No, Inspire nema niti jedan udio u Slavonskom ZAIF-u. Prije mjesec dana, Insprie je od Auctora kupio Auctor Invest, iako ta transakcija još uvijek nije provedena u sudkom registru. Auctor invest, kao društvo za upravljanje investicijskim fondovima upravljao je Slavonskom ZAIF-om. 

Zanimljivo će biti kojim će dalje smjerom ići Inspire investments. 

23. travanj 2024 23:30