Hrvatska
StoryEditor

Istraživanje: O čemu danas Hrvati najviše razmišljaju, što je najvažnije

22. Travanj 2020.
Kako razmišlja Hrvatska
Rezultati najnovijeg istraživanja u Hrvatskoj međunarodne kuće ICERTIAS jasno pokazuju što je hrvatskim građanima u vrijeme ove Covid 19 krize najviše na pameti, čega se boje, što im je najbitnije...

Hrvatskim građanima trenutno je prvo na pameti i smatraju najbitnijim - zdravlje. Najviše se plaše bolesti, a istodobno se najviše vesele djeci i obitelji. Smatraju da je trenutno za čovječanstvo najbitnije zdravlje, sloga i humanost, a pri kupovini im je najbitnija kvaliteta.

Zaključci su ovo najnovijeg istraživanja javnog mnijenja građana Republike Hrvatske od strane međunarodne istraživačke i certifikacijske kuće ICERTIAS.

Anketiranje građana za potrebe ovog istraživanja provedeno je početkom travnja ove godine, a ispitanicima je postavljeno sedam različitih pitanja. Sva pitanja bila su otvorenog tipa, odnosno anketiranima nisu bili unaprijed ponuđeni odgovori već su sami mogli kod svakog pitanja navoditi štogod su smatrali da je najprimjereniji odgovor na navedeno pitanje.

Iako je ova anketa kasnije imenovana službeno ICERTIAS Croatia Covid-19 - April - 2020 Survey' ispitanicima niti vizualno niti sadržajno nije niti na jedan način sugerirano - bilo direktno ili indirektno - da ova anketa ima ikakvu povezanost sa Covid-19 pandemijom (nigdje u anketi tekstualno ili slikovno nije navedeno korona ili Covid-19).

Na prvo pitanje: Upišite jednu riječ - onu koja vam prva sada pada na pamet. - Upišite ovdje SAMO JEDNU RIJEČ - Samo jednu riječ koja vam sada prva pada na pamet, najčešći odgovor koji su navodili bio je zdravlje. Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je posao, potom novac te zatim redom: ljubav, obitelj, korona, sreća itd.

Na pitanje: Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono što je vama osobno u životu NAJBITNIJE - ono što vam u ovom trenu najviše znači. Utipkajte molimo SAMO JEDNU RIJEČ - ono što je vama trenutno najbitnije. - Što je vama trenutno u životu najbitnije? najčešći odgovor koji su navodili bio je kao i kod prvog pitanja zdravlje. Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je obitelj, potom djeca te zatim redom: posao, sreća, novac, budućnost, sigurnost itd.

Na pitanje: Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono ČEGA SE VI OSOBNO TRENUTNO NAJVIŠE BOJITE - ČEGA VAS JE STRAH - Utipkajte molimo SAMO JEDNU RIJEČ - Čega se trenutno najviše bojite (čega vas je sada najviše strah)? najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja bolesti. Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je ničega, potom gubitka (posla, voljenih osoba, zdravlja...) te zatim redom: korone, samoće, smrti, siromaštva, dugova, problema, recesije itd.

Na pitanje: Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono čemu se vi osobno SADA U ŽIVOTU NAJVIŠE VESELITE. Utipkajte molimo SAMO JEDNU RIJEČ - onu koja najbolje opisuje ono čemu se vi sada najviše VESELITE - ono što vas najviše čini sretnim/sretnom? - Što vas trenutno najviše veseli? najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja djeca. Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je obitelj, potom hrana te zatim redom: novac, život, zdravlje, vrijeme, ništa, pas, ljubav itd.

Na pitanje: Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono što SADA ZA VAS IMA NAJVEĆU VRIJEDNOST. Utipkajte molimo SAMO JEDNU RIJEČ - onu koja najbolje opisuje ono u vašem životu što za vas ima sada najveću vrijednost? - Što trenutno za vas ima u vašem životu najveću vrijednost? najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja obitelj. Na drugom mjestu najčešće navođena riječ bila je zdravlje, potom djeca te zatim redom: ljubav, partner (cura, dečko, suprug, supruga), sreća, prijatelji, roditelji, posao itd.

Na pitanje: Što je po vama sada najbitnije za čovječanstvo? Utipkajte molimo SAMO JEDNU RIJEČ - onu koja najbolje opisuje ono što vi smatrate da je sada najbitnije za čovječanstvo u cjelini? - Što je po vama sada najbitnije za čovječanstvo u cjelini? najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja zdravlje. Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je sloga, potom humanost te zatim redom: zajedništvo, razum, novac, odgovornost, poslušnost, ljubav, mir itd.

Na zadnje pitanje: Kada danas kupujete, što vam je pri VAŠOJ KUPOVINI NAJBITNIJE? Upišite dakle SAMO JEDNU RIJEČ koja najbolje odražava ono što je VAMA OSOBNO DANAS NAJBITNIJE PRILIKOM KUPOVINE. - Što je vama danas PRILIKOM KUPOVINE NAJBITNIJE (molimo upišite samo jednu riječ) najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja kvaliteta. Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je hrana, potom kruh te zatim redom: novac, cijena, usluga, čistoća, maska, brzina, izbor itd.

Cilj istraživanja 'ICERTIAS Croatia Covid-19 - April - 2020 Survey bio je dobiti uvid u današnje razmišljanje, stavove i poglede hrvatskih građana o nekim osnovnim životnim pitanjima.

Anketa je provedena u periodu od 2. travnja do 9. travnja na 1200 ispitanika - reprezentativni uzorak za Republiku Hrvatsku za stanovništvo starije od 17 godina. Ispitivanje je provedeno putem web ankete CAWI metodologijom (Computer Assisted Web Interviewing).

Kompletno istraživanje provela je međunarodna istraživačka i certifikacijska kuća ICERTIAS (www.icertias.com) najpoznatija u širokoj javnosti po svojim certifikacijskim tržišnim programima: Best Buy Award, QUDAL - QUality meDAL i Customers' Friend.

18. travanj 2024 12:22