Hrvatska
StoryEditor

Jan de Jong: Veseli me što će Hrvatska postati vodeća zemlja u svijetu u privlačenju digitalnih nomada

06. Studeni 2020.
Jan de Jong

Začetnik ideje o uvođenju vize za digitalne nomade u Hrvatskoj, poduzetnik Jan de Jong nakon velike podrške javnosti postao je dijelom radne skupine koja tu viziju pretvara u stvarnost. Cijela priča zakovitlala se u kolovozu, a već prvim danima studenog Vlada je prihvatila prijedlog novog Zakona o strancima gdje se regulira i rad digitalnih nomada. Gotovo nevjerojatan scenarij za zemlju koja se godinama uspješno opire većim strukturnim reformama. No, čini se kako je entuzijazam Nizozemca koji već duže od desetljeća živi u Hrvatskoj i ne mari za ovdašnje navike kukanja oko spore administracija i raznih prepreka, prešao na prvog čovjeka Vlade RH Andreja Plenkovića.

- Mislim da je riječ o važnom Zakonu. Tu smo među prvim zemljama koje idu u zakonsko reguliranje pitanja digitalnih nomada - istaknuo je premijer u četvrtak na sjednici Vlade koja je Zakon o strancima uputila u saborsku proceduru.

Budući da je itekako zaslužan za uvrštavanje tog zakona na dnevni red, upitali smo direktora Webpower Adrije i suosnivača tvrtke CROP Hrvatska za visokotehnološku poljoprivredu Jan de Jonga za komentar o najnovijim zbivanjima.

- Mogu reći da sam zadovoljan tempom kojim radimo ne bi li donijeli zakonodavni paket potreban da privučemo digitalne nomade u Hrvatsku. Trenutno činimo velike iskorake pri odgovaranju na pitanja vezana uz zdravstveno osiguranje. Jučerašnjom izjavom premijera imamo službenu obvezu s najviše političke razine da nastavimo ulagati izniman trud kako bismo prilagodili zakone što se tiče oporezivanja i zdravstvenog osiguranja. Veseli me što će Hrvatska postati vodeća zemlja u svijetu u privlačenju digitalnih nomada - istaknuo je poduzetnik koji naizgled nikada ne miruje.

Zakonodavna priča se zahuktala, tako da pokretač inicijative za uvođenje vize za digitalne nomade već radi na sljedećem koraku - utemeljenju svojevrsne središnje točke za podršku digitalnim nomadima.

- Budući da idemo u dobrom smjeru, radim na osnivanju Hrvatske udruge za digitalne nomade (Digital Nomad Association Croatia - DNA Croatia) čija će misija biti spojiti digitalne nomade u Hrvatskoj i pružiti im podršku. Trenutno smo u procesu osnivanja te udruge - rekao je de Jong koji u taj projekt ulazi s Tanjom Polegubić, povratnicom iz Australije koja u Splitu vodi vlastiti coworking-prostor Saltwater, i Karmelom Tancabel, članicom Uprave za marketing i izvoz u Iločkim podrumima.

Digitalni nomadi za razliku od klasičnih turista provode nekoliko mjeseci na destinaciji te svoj posao obavljaju upoznavajući svakodnevicu stanovnika neke zemlje. Izvjesno je da ih ne želimo ponuditi šalterskim i apsurdistanskim čarima, stoga je de Jongov sljedeći korak itekako važan, a u nekim situacijama mogao bi biti i presudan za ostavljanje dobrog dojma Hrvatske kao zemlje domaćina.

Izdavanje viza za digitalne nomade očekuje se u prvom tromjesečju 2021.

26. travanj 2024 16:04