Hrvatska
StoryEditor

Porečka Agenor automatika okrenula se automatizaciji u zgradarstvu da bi zadržala inženjere

10. Prosinac 2021.
Branko Labinacfoto Lider Media

Turizmu dominantno okrenuti Poreč, u kojem izuzev prehrambenog proizvođača Agrolagune gotovo i nema niti je ikada bilo veće industrijske proizvodnje, teško da bi itko nedovoljno upućen mogao povezati s pojmom industrijske automatizacije. Da poslovanje temeljeno na istraživanju, inovacijama i razvoju nije prepoznala pulska Županijska komora HGK-a i nagradila porečke poduzetnike Zlatnom kunom za najbolje istarsko malo poduzeće u 2018. godini, ne bi bilo lako pretpostaviti da u tome slikovitome turističkom gradu na zapadnoj obali Istre uspješno posluje tvrtka specijalizirana za automatizaciju industrijskih procesa.

Sa sjedištem u Poreču i s dva u međuvremenu otvorena ureda u većim središtima, u Zagrebu i Rijeci, raste Agenor automatika, tvrtka koju su prije dva desetljeća suvlasnički osnovala četvorica poduzetnika: Valter Beaković, Andrej Prpić, Robert Štedul i Branko Labinac. Posljednjih nekoliko godina raste: poslovnu godinu 2020. zaključila je s više od 13 milijuna prihoda i 2,8 milijuna kuna dobiti.

– Uz mnogo truda, uloženog vremena i muke nas četvorica u proteklih smo dvadeset godina došli do toga da imamo tvrtku koja stabilno stoji na nogama, koju su prepoznali respektabilni klijenti i koju poštuju institucije. Krenuli smo od nas četvorice, od četiri zaposlenika, i došli do trideset, uz konstantan prirodni rast. Neke klijente imamo gotovo od prvoga dana; u našem poslu u načelu je uvijek riječ o dugoročnoj suradnji s relativno malo klijenata. Mi se prije svega bavimo industrijskom automatizacijom. Laički rečeno, automatiziramo proizvodne linije i puštamo ih u rad. Dosta radimo u industriji duhana, čelika i automobilskih guma. Naš posao izgleda tako da najprije proizvedemo softver za upravljanje proizvodnim strojevima i onda idemo na teren te strojeve pustiti u rad – približava Labinac poslovne procese u niši industrijske automatizacije koja u slučaju Agenor automatike uključuje konzalting, projektiranje, izradu softvera, montažu i puštanje u pogon, edukaciju i održavanje, odnosno podršku u svim fazama izvedbe.

Agenor automatika obavila je i obavlja poslove u osamdesetak zemalja svijeta, zapravo, gdje god se puštaju u rad, automatizira i održava industrijska postrojenja – od Rusije i Ukrajine preko Egipta i Ugande do Kube i Bangladeša. Osim industrijske automatizacije, na koju otpada najveći dio poslovanja, porečki su poduzetnici ušli i u nišu automatizacije u zgradarstvu, što znači da svojim rješenjima automatiziraju i integriraju sustave rasvjete, grijanja, hlađenja, videonadzora i sve druge sustave u zgradama.

– Stanje u industriji u Hrvatskoj takvo je da ne nudi velike opcije, a za našu budućnost bitno je da imamo projekte na domaćem tržištu, da naši inženjeri mogu imati viziju ostanka u tvrtki i kad im ne budu interesantna putovanja. Zato smo prije desetak godina počeli s automatizacijom u zgradarstvu – navodi Labinac koji najveći prostor za poduzetnički rast vidi baš u segmentu automatizacije u zgradarstvu, i to zahvaljujući razvoju tehnologije interneta stvari, koja tek treba postati općeprihvaćena.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

23. travanj 2024 22:56