Hrvatska
StoryEditor

Katkad je za rast važnije imati malo sreće nego provesti reforme

17. Studeni 2021.
Osim rasta izvoza, turistička sezona bolja od očekivane glavni je ovogodišnji pokretač rasta hrvatskog BDP-a
Hrvatska, koja je lani u skupini s usporedivim zemljama imala najveći pad BDP-a, ove će godine među njima imati najveći rast. Za razliku od Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije nas neće pogoditi nestašica komponenata za automobilsku industriju, a te zemlje usto nije pomilovao ni iznenađujuće visok turistički promet

Hrvatskoj se, prema najnovijem Tranzicijskom izvještaju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u odnosu na Sloveniju, Mađarsku, Češku i Slovačku nominalno predviđa najveći rast gospodarstva u 2021. godini. No, kada se uzme u obzir da je u skupini tih usporednih zemalja imala i najveći pad BDP-a u 2020. godini, čak 8,1 posto, rezultati više nisu tako blještavi i na scenu stupaju pravi junaci žestoke bitke za gospodarski oporavak nakon što je svjetsku ekonomiju narušila pandemija koronavirusa.

Usprkos projekciji EBRD-a da je ove godine hrvatski BDP porastao za, do prije dvije godine veličanstvenih, osam posto, to je samo visokozadovoljavajući povratak na tračnice, ne i zavidan napredak kakav je ostvarila Mađarska iskoprcavši se iz prošlogodišnjega ekonomskog posrnuća od 4,7 posto sa 7,7 posto rasta.

Susjedna Slovenija također se brzinski oporavlja od pandemijskog šoka, što pokazuje i to što je sa šest posto rasta nadoknadila prošlogodišnji pad od 4,7 posto. Slovačka je uglavnom prekrila prošlogodišnji minus, a oporavak je najsporiji u Češkoj, koja unatoč rastu od 3,4 posto nije nadoknadila pandemijski pad od 5,8 posto.

Više o gospodarskom oporavku Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Češke pročitajte u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 02:31