Hrvatska
StoryEditor

Končar D&ST ostvario 24,2 milijuna kuna neto dobiti

23. Srpanj 2020.
Končar Grupa

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarili 24,2 milijuna kuna neto dobiti, što je 4,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke.

Ukupni prihodi te tvrtke iz sastava Končar Grupe u prvom polugodištu iznosili su 573,4 milijuna kuna, što je pet posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz porastao za tri posto, na 489,1 milijun kuna te čini 87 posto prihoda od prodaje. Rashodi su porasli za 4,5 posto, na 543,9 milijuna kuna. Uprava ocjenjuje da je opće stanje društva stabilno.

Kontinuirano se provode aktivnosti na boljoj organizaciji, racionalizaciji poslovanja, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova, ugovaranju novih poslova te općenito na podizanju konkurentske prednosti Končar D&ST-a na tržištu, ističu iz uprave. Napominju kako su se pokazatelji tekuće i ubrzane likvidnosti poboljšali u prvom polugodištu prema istom razdoblju lani te je sveukupno likvidnost dobra. U izvješću se navodi da su u tijeku aktivnosti za ostvarenje planirane investicije ''Povećanje kapaciteta proizvodnje distributivnih transformatora''. Tom investicijom povećat će se tehnološke i proizvodne mogućnosti Končar D&ST-a na segmentu distributivnih transformatora.

Iz tvrtke podsjećaju da je u drugom kvartalu ove godine Končar D&ST stekao 26 posto poduzeća PET te nakon navedenog stjecanja ima 100 posto vlasništva u PET, Poljska. U izvješću se navodi i da na kraju lipnja ove godine ne postoji neizvjesnost vezana uz naplatu potraživanja za isporučena dobra i usluge koja bi značajnije mogla utjecati na financijski položaj tvrtke.

Vezano uz pandemiju covida-19 iz tvrtke ističu kako prate situaciju na tržištima i u stalnom su kontaktu s kupcima i dobavljačima.

- Prema trenutnoj procjeni ne možemo sa sigurnošću znati kako će se odvijati situacija oko pandemije covid-19. Unatoč izazovima koje je prouzročila navedena pandemija društvo i dalje stabilno posluje - ističu.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Končar D&ST u prvom polugodištu ostvarila ukupne prihode od 614,4 milijuna kuna te ukupne rashode od 585,6 milijuna kuna. Neto dobit je ostvarena u iznosu od 23,5 milijuna kuna.

Grupu Končar D&ST čini matična tvrtka Končar D&ST, i Power Engineering Transformatory (PET) iz Poljske.

02. listopad 2022 09:10