Hrvatska
StoryEditor

Krajem travnja kreću isplate COVID dodatka za umirovljenike

12. Travanj 2021.

Predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su u ponedjeljak u Vladi isplatu COVID dodatka za umirovljenike, koji će obuhvatiti 850.000 korisnika te neće biti oporeziv ni predmet ovrhe, a isplata kreće krajem travnja.

Najviši dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, oni koji imaju ukupna mirovinska primanja do 1500 kuna dobit će jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna. Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva rada, ovom bi odlukom trebalo biti obuhvaćeno oko 850.000 umirovljenika, a prema procjenama ukupno će biti isplaćeno oko 600 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmetom ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Plenković je najavio da će isplatama biti obuhvaćeni i korisnici tzv. razmjerne mirovine, odnosno oni kojima je mirovina priznata od zbrajanja hrvatskog i inozemnog staža.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović objasnio je da će se kod korisnika razmjerne mirovine gledati kumulativni iznos mirovina pa će dio tih korisnika biti isplaćen u sprnju zbog prikupljanja podataka.

Petrović: Mirovine i dalje padaju

- Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je operativno tijelo koje će isplatiti dodatak i očekujemo da tu neće biti nikakvih tehničkih poteškoća. Oni će izdati detaljnije upute vezane za samu isplatu - najavio je Aladrović.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović istaknula je kako je to do sada najveće jednokratno davanje umirovljenicima.

- Naravno, bilo bi divno kada bi mirovine porasle za toliko, s obzirom na zadnji porast indeksacije koja je bila samo 0,56 posto, i da smo došli na udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto. To govori da mirovine i dalje padaju - kaže Petrović.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević poručio je kako dogovorena sredstva nisu dostatna da bi veliki broj umirovljenika pokrpao sve rupe u svojim kućnim budžetima, ali mnogima će to puno značiti.

Plenković se nije složio s novinarskim ocjenama da se ovim potezom, budući da će novac umirovljenicima sjesti na račune dva tjedna prije lokalnih izbora, pokušavaju kupiti glasovi 850.000 umirovljenika.

- Vlada je po toj logici kupovala naklonost 680.000 radnika zadnjih godinu dana jer su dobivali mjesečno 4000 kuna, pa smo možda kupovali i naklonost oko 120.000 poslodavaca. Po toj logici mi bi dobivali na izborima i lani i sada oko 80 posto glasova - kazao je Plenković.

Izvijestio je kako je najveći razred umirovljenika onaj s mirovinama između 2000 i 3000 kuna, dok je onih s najmanjom mirovinom, koji će dobiti najviši iznos, oko 120.000. Istaknuo je da će se sredstva za dodatak naći bez rebalansa proračuna, i to preraspodjelama unutar HZMO-a i iz iznosa koji imaju na raspolaganju zbog niže indeksacije.

19. travanj 2024 21:01