Hrvatska
StoryEditor

Krenula DRUGA FAZA popuštanja mjera

04. Svibanj 2020.
Ilustracija

Krenula je DRUGA FAZA popuštanja mjera. U ponedjeljak 4. svibnja građani će moći kod doktora u bolnice te u frizerske salone, pedikerske salone i slično.

U ovoj fazi ponovo se pokreće:

 • Omogućavanje rada javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva
 • Omogućavanje rada privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 • Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri)

Isto tako, pacijenti kojima je termin tijekom ožujka i travnja otkazan bit će obaviješteni telefonom ili SMS porukom o novom terminu, s tim da će se slučajevi procjenjivati i prednost će se dati hitnijima. Morat će se što preciznije naručivati kako se nipošto ne bi stvarale gužve u čekaonicama. Nošenje zaštitnih maski na licu obavezno je za sve zdravstveno osoblje, a preporučuje se i pacijentima. Svaka će bolnica imati trijažu i za pacijente i za zaposlenike.

Na ulasku to znači mjerenje temperature i uzimanje uobičajene anamneze uz kratka pitanja o tome kuda su se kretali i imaju li kakvih simptoma. Liječnici starije životne dobi ne bi smjeli raditi. KB Dubrava, koja je u ožujku evakuirana i prenamijenjena za bolesne od COVID-19, od ponedjeljka će ponovno otvoriti svoju polikliniku za konzervativne struke, radit će CT i magnetska rezonancija te biokemijski laboratorij.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom, koje se sutra otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana.

U preporukama za organizaciju rada frizerskih salona i brijačnica preporučuje se isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali svoj red čekaju vani. Preporučuje im se i postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge te je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metra između svih osoba koje se nalaze uz prostoru, izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.

HZJZ je prošlog vikenda donio i precizne preporuke za vjerske obrede, koji su omogućeni od 2. svibnja, a kojima se ističe potreba da trajanje vjerskih okupljanja bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika te da je potrebna pojačana higijena osoba i prostora.

 

 

Tjedan dana kasnije trebale bi početi raditi i dnevne bolnice, jednodnevna kirurgija, ali ne odmah u punom opsegu, kako je najavio ministar Vili Beroš. Bolnice bi u prvom tjednu trebale početi s 25 do 30-postotnim povećanjem posla.  Obrtnici i ostale uslužne djelatnosti primjenjuju u svojim salonima i radnjama propisane protuepidemijske higijenske mjere pa će klijente na ulazima često dočekati spužva s dezinficijensom za obuću i, u trgovinama već uobičajen, dezinficijens za ruke. Neki najavljuju maske za mušterije, no neki pri naručivanju – koja su počela čim je premijer izgovorio datum početka – svojim klijentima napominju da moraju imati masku. Mnogi su ugradili ograde od pleksiglasa, npr. postolari, zlatari...

Ako sve bude u redu s epidemiološkom situacijom, u ponedjeljak 11. svibnja kreće TREĆA FAZA. A ona obuhvaća:

 • Omogućiti okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
 • Omogućavanje rada trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 • Omogućavanje rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
 • Omogućavanje održavanja laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
 • Uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza
 • Omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama
 • Omogućavanje rada ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike usluga smještaja
 • Omogućavanje rada nacionalnih parkova i parkova prirode
 • Proširivanje mogućnosti za izdavanje e-propusnica
26. veljača 2024 10:03