Hrvatska
StoryEditor

Krenulo je - Medika obustavila isporuku lijekova bolnicama

30. Ožujak 2021.

Veledrogerija Medika od utorka obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna, potvrdio je u utorak predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg.

- Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna - rekao je Herceg Hini i dodao da su odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuju zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98 posto bolnica u Hrvatskoj, odnosno sve osim one u Lovranu.

Iz Vlade nema odgovora, vladajući ne nude nikakvo rješenje, ističe Herceg.

- Da bi se problem mogao početi rješavati trebao je biti sastanak jučer da bi platili sutra. Ministar zdravstva Vili Beroš ne javlja se na telefon već nas upućuje na premijera Andrej Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića - rekao je.

Dodaje da tako Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati, prenosi Novi list.

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorili su prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena. Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dostigao četiri posto državnog proračuna. Predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova također upozoravaju da je 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove, piše Hina.

Veledrogerije su već ranije ovaj tjedan upozorile da će do kraja mjeseca ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od toga iznosa četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama, piše Novi list.

25. travanj 2024 22:59