Hrvatska
StoryEditor

Krešimir Kuterovac gradi veliku farmu svinja u Slavoniji

16. Svibanj 2021.
U pripremi je jedinstven projekt izravnog financiranja u kojemu mogu sudjelovati zainteresirani građani i domaći investitori. Prospekt ulaganja bit će dostupan u lipnju ove godine, a farma će, prema najavama, biti gotova do kolovoza 2022.

Tvrtka Agroporc uložila je četiri i pol milijuna kuna u gradnju kompleksa svinjogojske farme u slavonskom selu Breštanovcima u općini Crnac. To je samoodrživi kompleks utemeljen na konceptu 'bez otpada' (zero waste) koji se sastoji od dvije farme za uzgoj prasadi s po 3000 krmača i godišnjim kapacitetom uzgoja od po 110.000 prasadi za tov. U njemu će se otvoriti i petnaest radnih mjesta. Osim Agroporca, investitori su Inaporc i Euro-tim koji su zajedno uložili još oko četiri milijuna kuna. Cijeli projekt vrijedi sedam milijuna eura.

image
Krešimir Kuterovac
– Očekujemo odluku o sufinanciranju iz EU fondova. Da bi investicija bila isplativa, ono bi trebalo biti minimalno 50 posto iznosa. Ostatak financijske konstrukcije planiramo zatvoriti HBOR-ovim kreditom i ulozima privatnih ulagača – kaže agronom, osnivač i direktor Agroporca Krešimir Kuterovac, koji je bio i direktor Vupika, izvršni direktor za stočarsku proizvodnju u bivšem Agrokoru te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Ističe da je u pripremi i jedinstven projekt izravnog financiranja u kojemu mogu sudjelovati zainteresirani građani i domaći investitori. Prospekt ulaganja bit će dostupan u lipnju ove godine.

Projekt farme izradili su Kuterovac i Ivana Bekić Vidović, stručnjaci za svinjogojstvo koji se tim poslom bave više od dvadeset godina i već su u Hrvatskoj vodili gradnju velikog svinjogojskog sustava (15.000 krmača odnosno 400.000 tovljenika).
– Profitabilnošću od 15 posto EBITDA marže farma će osigurati siguran povrat za investitore. Ovako uspješan rezultat moguć je jer je riječ o inovativnoj tehnologiji, optimiranim troškovima i vrhunskoj genetici – kaže Kuterovac.

​Farma će biti gotova do kolovoza iduće godine, a gradnja je povjerena tvrtki Euroiskop Našice.

– Hrvatska je ovisna o uvozu hrane. Pedeset posto svinjogojske potrošnje uvozimo, a istodobno smo sirovinski izvoznici. Svjedoci smo promjena u globalnoj trgovini: sve je manje slobodne trgovine, a sve više političke. Nadam se da kao mala država neznatna političkog utjecaja postajemo svjesni opasnosti za društvo ako u bliskoj budućnosti ne povećamo proizvodnju hrane – naglašava Kuterovac.

15. travanj 2024 22:16