Hrvatska
StoryEditor

M SAN Grupa: Investitorima ponuđena korporativna obveznica

26. Lipanj 2021.
M san
Kapital prikupljen izdanjem obveznica upotrijebit će se i za potrebe financiranja obrtnoga kapitala te daljnju izgradnju brendova MS Energyja iz domene e-mobilnosti te Vivaxa u području potrošačke elektronike, klimatizacije i bijele tehnike

M SAN Grupa, vodeći distributer informatičke opreme i potrošačke elektronike u Hrvatskoj i regiji Adria, odlučila je izdati korporativnu obveznicu ukupnoga nominalnog iznosa do najviše 200 milijuna kuna, što je prvo izdanje korporativnih obveznica te kompanije u vlasništvu Stipe Matića.

Izdanjem obveznica M SAN Grupa namjerava osigurati kapital za potrebe refinanciranja postojećega kratkoročnog i dugoročnog duga, čiji se iznos u planirano vrijeme izdanja obveznica očekuje u iznosu od oko 125 milijuna kuna, kao i za potrebe financiranja obrtnoga kapitala potrebnog za nastavak razvoja poslovanja M SAN Grupe te daljnju izgradnju brendova MS Energyja iz domene e-mobilnosti te Vivaxa u području potrošačke elektronike, klimatizacije i bijele tehnike, odgovorili su na Liderov upit iz M SAN Grupe.

Emisija obveznica bit će namijenjena i profesionalnim ulagateljima odnosno institucionalnim ulagačima i privatnim ulagateljima. Konačni uvjeti izdanja bit će određeni nakon završetka razdoblja ponude te će na dan izdanja na internetskim stranicama izdavatelja, M SAN Grupe, biti objavljena obavijest o konačnim uvjetima izdanja.

Prvo pojavljivanje M SAN Grupe na tržištu kapitala datira još iz 2006. godine putem programa izdanja komercijalnih zapisa. U prethodnim vremenima, u razdoblju od svibnja 2006. do lipnja 2010. godine izdala je osam tranši komercijalnih zapisa ukupnog iznosa 245,5 milijuna kuna, koji su svi bili uredno otplaćeni.

Obveznice mogu upisati i uplatiti ulagatelji koji se obvezuju upisati ih najmanje 10 tisuća po ulagatelju, u ukupnom nominalnom iznosu od 10 tisuća kuna za svaku pojedinačnu ponudu.

Osnovna djelatnost M SAN Grupe je distribucija informatičke opreme (softver i hardver) i potrošačke elektronike. Ima ovisna društva i distributivne centre u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Osim toga, M SAN Grupa proizvodi informatičku opremu i potrošačku elektroniku vlastitih robnih marki. Stipo Matić, poduzetnik koji vrlo rijetko istupa u javnosti, stopostotni je vlasnik kompanije, a predsjednik Uprave je Miroslav Huzjak. M SAN Grupa je u 2020. godini ostvarila poslovni prihod od 2,6 milijardi kuna, što je bio rast od 8,5 posto u odnosu na 2019. godinu, te dobit od 21,1 milijun kuna (rast od 14,9 posto).

19. travanj 2024 10:05