Hrvatska
StoryEditor

Maratonski pregovori čelnika EU: Postignut dogovor o planu oporavka težak 750 milijardi eura

21. Srpanj 2020.
Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u utorak ujutro, nakon pet dana maratonskih pregovora, dogovor o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

- Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost - izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima i dodao da lan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova te da ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa snaga za akciju.

- Ne radi se samo o puno novca, već o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti. Vjerujem da će se na ovaj sporazum gledati kao na ključni trenutak europskog putovanja, ali će nas također lansirati u budućnost - istaknuo je Michel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da se radi o 'uistinu povijesnom' sporazumu te da je uvjeren da plan oporavka i višegodišnji financijski proračun mogu odgovoriti na izazov koji predstavlja pandemija koronavirusa.

- Ovo je samit čiji su zaključci uistinu povijesni (...) prvi puta smo uspostavili kolektivni plan oporavka i s tim planom ćemo tijekom naredne tri godine gotovo udvostručiti europski proračun - kazao je šef francuske države.

Charles Michel je predložio da od 750 milijardi teškog europskog fonda, 390 milijardi budu nepovratna sredstva, dok je prema prvom prijedlogu to trebalo biti 500 milijardi eura, a ostatak se odnosi na zajmove.

- Veličanstveno je vidjeti da smo uspjeli. Učinili smo golemi korak i zacrtali budućnost Europske unije - kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon gotovo 100 sati pregovaranja.

Posljednji europski maratonski samit održan je 2000. u Nici i trajao je punih pet dana.

Merkel: Dogovor EU o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka

Sporazum o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa pokazuje da je blok sposoban djelovati zajednički pa i tijekom najjačih kriza, kao i njegovu volju da krene novim putevima u izvanrednim okolnostima, kazala je u utorak ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel nakon postizanja dogovora o financijskom planu oporavka EU.  

- Ovo je važan signal preko europskih granica o tome da je EU, i uz sve (zemlje članice EU) s različitom pozadinom, sposobna poduzeti akciju - kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Unijom u drugoj polovici godine.

Sporazum EU o planu oporavka nakon krize izazvane COVIDom-19 razlog je za slavlje jer pokazuje koliko su se europske zemlje približile, kazao je u svojim prvim ocjenama u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Mislim da vrlo legitimno možemo slaviti - kazao je Macron.

Po njegovim riječima, dogovor je postignut nakon dugih i teških pregovora, tijekom kojih je trebalo raditi ustupke kako bi se pridobile i zemlje članice čiji su prigovori blokirali postizanje dogovora. No ustupci su bili proporcionalni i potrebni kako bi se postigalo plan koji će biti dovoljno učinkovit, dodao je.

- Ne postoji tako nešto kao što je savršen svijet, no napravili smo napredak - izjavio je Macron.

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je u utorak kako su njegovi odnosi s ostalim čelnicima EU ostali jaki unatoč danima dugih i teških pregovora oko fonda za oporavak Europske unije od pandemije koronavirusa.

- Svi smo mi profesionalci, možemo podnijeti nekoliko udaraca - kazao je Rutte novinarima nakon što je objavljeno da je postignut dogovor, referirajući se između ostalog i na neposredne, izravne prozivke njega osobno, koje mu je tijekom pregovora uputio mađarski premijer Victor Orban.

Nizozemska je bila jedna od četiri tzv. štedljive zemlje, kojima je bio sporan prvotni prijedlog visine nepovratnih sredstava za pomoć europskim gospodarstvima.

- Sretan sam s ovim dogovorom, ne vidim nikakva razočaranja u njemu - dodao je Rutte.

Europska unija dogovorila je 'ambiciozan' fond oporavka nakon pandemije koronavirusa koji će joj omogućiti da se suoči s koronakrizom 'snažno i učinkovito', ocijenio je talijanski premijer Giuseppe Conte, čija je zemlja bila jedna od najteže pogođenih pandemijom koronaviorusa.

- Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću - kazao je talijanski premijer.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima. 

19. svibanj 2022 13:54