Hrvatska
StoryEditor

Marić: Naplata poreza je 50 posto manja, a prihod od doprinosa 27 posto manji

03. Lipanj 2020.
Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izvijestio da su proračunski prihodi od naplate poreza u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec pali za 50 posto, a prihod od doprinosa smanjen je istovremeno za 27 posto. Marić je uoči užeg kabineta Vlade istaknuo kako su se ostvarile pretpostavke da će svibanj biti najizazovniji mjesec u punjenju proračuna, jer je travanj ipak "povukao određeni dio naplate poreza s početka ožujka". To se, kako je rekao, pokazalo točnim, te su, kada se gleda cijeli svibanj, porezni prihodi pali za nešto više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a doprinosi, posebno za mirovinsko osiguranje, manji su za 27 posto.

Dodao je da su to "službene brojke i da neće ništa uljepšavati", ali i da treba imati na umu da je ove godine posljednji dan u svibnju bila nedjelja, pa je bilo dva radna dana manje nego lani. Kada se to uključi te ono što je "sjelo u proračun" u ponedjeljak kao refleksija tog vikenda, onda su proračunski porezni prihodi manji za 40 posto, a doprinosi za 23 posto, rekao je Marić. Dodao je kako je dobro što se epidemija covida 19 ne produbljava, jer bi tada svaki idući mjesec bio "još izazovniji".

Što se tiče fiskaliziranih računa, u travnju je, kako je rekao, ukupna vrijednost tih računa bila manja za oko 40 posto u odnosu na travanj lani, a u svibnju je minus bio oko 18 posto, s tim da postoje razlike među djelatnostima. Tako je trgovina na malo u padu od oko pet posto, a kada se uzme u obzir da je relaksacija mjera počela 4. svibnja, onda je pad svega 0,7 posto, rekao je Marić.

No još uvijek je primjetan pad, poglavito u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Marić. Naime, kako je rekao, od kada su krenule mjere relaksacije za ugostiteljske objekte 11. svibnja, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za oko 60 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u cijelom svibnju pad je nešto veći. 

Što se tiče lipnja, rekao je da je dinamika poreznih prihoda definirana u okviru rebalansa, a što se tiče rashodne strane rekao je da od značajnijih stavki prvo kreću mirovine 8. lipnja, pa slijedi isplata povrata poreza na dohodak 12. lipnja i to bi trebalo završiti u iduća dva tjedna od tog datuma. Projekcija je da će ukupni povrat iznositi više od jedna milijarde kuna.

Lipanj je ujedno treći mjesec isplate potpore poslodavcima od 4.000 kuna plus doprinosa za plaće radnika i to će, kako je rekao, "biti isporučeno sukladno terminskom planu". U lipnju se, kako je dodao, očekuje i izlazak na međunarodno tržište kapitala.

Upitan što je s poduzetnicima kojima još uvijek nisu isplaćene potpore za travanj, rekao je da su isplate u svibnju "iz objektivnih razloga" malo kasnile u odnosu na travanj te da je trebalo "proanalizirati ima li eventualno kakvih nelogičnosti" kod tražitelja potpora.

"Ako je i bilo kakvih kašnjenja, siguran sam da ćemo sve izmiriti", rekao je Marić. Komentirajući istupe SDP-a prema kojima Vlada skraćivanjem radnog vremena kopira tu stranku, rekao je da Vlada ništa ne kopira te da je krenula s mjerama od samog početka krize i da su bile dobre i vremenski dobro ciljane.

"Odgovor jesmo li dobro postupili krije se u podacima s tržišta rada", rekao je Marić. Dodao je kako je "gospodarstvo pozitivno odgovorilo na mjere Vlade, posebno kad se gleda tržište rada na kojemu nisu zabilježeni dramatični negativni pomaci u odnosu na koronu". Najavio je da će sutra na sjednici Vlade biti predstavljeni "daljnji koraci po pitanju funkcioniranja tržišta rada", te kako se može reći da se "vlada ne samo u zdravstvenom, nego i u gospodarskom dijelu s koronakrizom nosi na adekvatan način".

27. svibanj 2023 04:36