Hrvatska
StoryEditor

Mate Rimac: Porscheov udio će se povećati, ali ni blizu 50 posto

01. Ožujak 2021.

Nakon što su mediji danas pisali kako tvrtka Mate Rimca planira u sljedećih nekoliko mjeseci pribaviti 130 do 150 milijuna eura te da će u financiranju sudjelovati i Porsche kojemu će vlasništvo u Rimcu ovim ulaganjem doći do gotovo 50 posto, oglasio se i sam Mate Rimac kako bi ispravio pogrešne navode oko Porscheovog ulaganja.

Na svom Facebook profilu, Rimac je objavio kako s Porscheom imaju vrlo čvrsto partnerstvo koje je ključno za Rimac Automobili. Dodao je kako je Porsche dioničar Rimca od 2018. godine s trenutnim udjelom od 15,5 posto vlasništva koje su akumulirali tijekom nekoliko krugova ulaganja.

Rimac je napisao da je istina da razgovaraju o daljnjem proširenju suradnje s Porscheom koja će dovesti do povećanja udjela u Rimac Automobilima, ali da Porsche tim ulaganjem neće doći do 50 ili gotovo 50 posto vlasništva u Rimcu kako su prenijeli mediji.

- Jako smo sretni što će se partnerstvo s Porscheom još više ojačati, ali u interesu je i Rimac i Porschea da je Rimac potpuno neovisna tvrtka. Surađujemo s mnogim automobilskim tvrtkama koje nisu naši dioničari i postoji jasna razlika između dioništva i projekata. Nama je vrlo važno da naši kupci u industriji znaju da je Rimac neovisan i da postoji "Informacijski vatrozid" između projekata i dioničara (ne samo Porschea, već i Hyundaija i ostalih) - i to se neće promijeniti. Povjerljivost je vrlo cijenjena u industriji i jedna je od osnova suradnje između tvrtki. Naši dioničari zadovoljni su takvim aranžmanom i očekuju istu razinu profesionalnog ponašanja i povjerljivosti za svoje projekte i projekte kupaca. Dakle, poanta je u tome: Porscheov udio će se povećati, ali ni blizu 50%, a Rimac će ostati neovisan s mnogim industrijskim kupcima koji nisu naši dioničari / investitori. – napisao je Rimac.

Osim Porschea u kompaniju je ušao i Hyundai Motor Group, odnosno Hyundai Motor te Kia Motors koji su zajedno uložili 600 milijuna kuna. Svim tim velikim ulaganjima prethodila su ona manja. Kako smo pisali još u rujnu 2019. godine, prema podacima Sudskog registra data su udjele u vlasništvu Rimac Automobila imali China Dynamics (Holdings) Limited (0,06 posto), NEW AUTOMOBILE DEVELOPMENT LLP (4,84 posto), Interated Asset Management (1,61 posto), Consulting Group (1,61 posto), te pojedinci poput Ziada Tassabehji koji drži 0,81 posto udjela, Paula E. Rungea s 0,4 posto i Adriano Mudri s 1,61 posto udjela. Treba spomenuti i bivšeg naftnog magnata iz Kolumbije - Franck Christian Kanayet Yepes, koji je 2014. 'ušao' u kompaniju. Inače, od 2019. godine Mate Rimac nije većinski vlasnik Rimac Automobila.

22. travanj 2024 00:53