Hrvatska
StoryEditor

Matt Darko Sertić: Applied Ceramics i Sunceco u punu će proizvodnju tek za dva-tri mjeseca

17. Siječanj 2021.
Matt Sertić

Tvornica materijala za izradu čipova Applied Ceramics i tvornica za proizvodnju solarnih ćelija Sunceco iz Siska pretrpjele su oštećenja u razornom potresu koji je krajem prosinca pogodio područje Banije.

- Zaustavili smo rad pogona zbog nedostatka energenata i štete na zgradama poduzeća i stambenim objektima zaposlenika. Nadamo se da ćemo uspjeti sanirati štetu i pokrenuti punu proizvodnju u iduća dva-tri mjeseca ako se tlo prestane tresti - rekao nam je Matt Darko Sertić, osnivač tvrtki Applied Ceramics i Sunceco čije je sjedište u kalifornijskom Fremontu.

U usporedbi s američkim poslovnicama koje uredno rade, stanje u sisačkim halama je kao što se može i očekivati nakon prirodne katastrofe kakva je pogodila taj kraj.

– Struju smo dobili prije nekoliko dana, vodu jučer, a plin se nadamo dobiti za tjedan-dva. Bez plina ne možemo organizirati grijanje zgrada, kuhanje u Kulinarskom institutu, pečenje keramike – opisao nam je stanje prije nekoliko dana Sertić koji je pogon Applied Ceramicsa smjestio u nekadašnje pogone sisačke Željezare.

Uz sve te probleme, trenutačno najveći izazov s kojim se susreću povezan je s emocionalnim stanjem zaposlenika.

- Zaposlenici su svi, srećom, živi i zdravi, ali vrlo umorni, neispavani, zabrinuti što će nam donijeti novi potres… Najveći izazov je povratiti osjećaj sigurnosti i samopouzdanja kod zaposlenika - kaže Sertić.

Zadovoljan je reakcijom stručnih službi i sustava, koji, kako kaže, čini sve što može.

- Mislim da sustav čini sve što može kako bi se vratili u podnošljivo proizvodno okruženje. Statičari su vrlo promptno pregledali zgrade, procijenili štete i preporučili kako ih sanirati. Grad Sisak i Županija su također prionuli da nam pomognu ponovo uspostaviti proizvodnju - zaključuje naš sugovornik.

26. travanj 2024 16:29