Hrvatska
StoryEditor

Microblink: Jako smo ambiciozni i korak ispred globalne konkurencije

14. Travanj 2021.
Igor Strejček i Jurica Cerovec

Pred Microblinkom je nova faza razvoja tijekom koje će taj globalni lider za rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji (AI) ubrzati razvoj svoje napredne AI platforme za računalni vid, te komercijalizirati postojeće i nove proizvode. Namjera je udvostručiti prihod u idućim godinama kao i broj zaposlenika kojih je sad 111. O planovima i ciljevima Microblinka danas su na online predstavljanju poslovne strategije tvrtke govorili Igor Strejček, direktor Microblinka za Hrvatsku i globalni potpredsjednik za operativne poslove, i Jurica Cerovec, globalni izvršni direktor Microblinka za tehnologiju.

Temelj uspjeha kompanije napredna je AI platforma u potpunosti razvijena u Hrvatskoj čije komponente na raznim testiranjima pokazuju da su najbolje na svijetu. Jedna od njih je i izvođenje neuronskih mreža na mobilnom uređaju koja taj proces izvodi 50 posto brže od sličnih platformi najvećih globalnih kompanija poput Applea i Googlea.

- Microblink ima globalno konkurentne proizvode, vrhunsku platformu za razvoj novih proizvoda i skaliranje poslovanja, razvojni tim za AI koji je među najboljima u svijetu i odličnu poziciju za razmjenu znanja među timovima koji rade i u Hrvatskoj i u New Yorku. To nam daje za pravo da budemo jako ambiciozni u planovima - kaže Strejček. Microblinkove proizvode svakodnevno koriste milijuni ljudi, industrijski su standard za digitalizaciju raznih vrsta osobnih dokumenata i automatiziranje unošenja podataka u mnogim industrijama, te ključni partner za financijsku industriju i telekome diljem svijeta.

- Od početka smo AI platformu razvijali za mobilne uređaje, a već 2012. imali smo tim za strojno učenje koji se fokusirao na to kako najbolje iskoristiti kamere na pametnim telefonima. Duboke neuronske mreže direktno smo na mobilnim uređajima počeli koristiti 2015. u vrijeme dok su ostali tu tehnologiju koristili na velikim serverima. U mnogo toga smo bili među prvima na svijetu, što nam je i omogućilo sadašnju poziciju da smo korak ispred globalne konkurencije - kaže Cerovec. Tim za umjetnu inteligenciju Microblinka ima 70 stručnjaka, a nove će zaposliti u Zagrebu, gdje će ostati glavni razvojni centar za AI tehnologiju, dok će ured u New Yorku omogućiti širenje na globalnom tržištu.

U Microblinku potencijal svoje AI platforme vide u bržem razvoju novih proizvoda za industrije koje se ubrzano digitaliziraju. Cilj je isporuku proizvoda skratiti s nekoliko mjeseci, koliko im je sad potrebno, na svega nekoliko tjedana, što će donijeti dodatnu prednost na tržištu. Osim toga, veliku priliku vide u potvrdi vjerodostojnosti dokumenata i pojednostavljenju procesa potvrde identiteta na daljinu, čime se u potpunosti uklanja potreba fizičkog kontakta korisnika i pružatelja neke usluge. Microblinkova tehnologija pritom će omogućiti zaštitu privatnosti tako da u svakom trenutku podatci ostanu samo na mobitelu korisnika. Microblink posluje globalno i ima kupce iz više od 60 zemalja koji su iz financijske industrije, telekoma, osiguranja, istraživanja tržišta, robe široke potrošnje i maloprodaje.

24. travanj 2024 04:17