Hrvatska
StoryEditor

[MOĆNE PODUZETNICE] Ana Hanžeković: Kako je Hanza Media izašla iz predstečaja pet godina prije roka

02. Srpanj 2020.
Ana Hanžeković

Ana Hanžeković preuzela je najveću hrvatsku izdavačku kuću Hanza Mediju u izazovnoj situaciji – nakon smrti oca Marijana Hanžekovića (suvlasnički sa sestrom Dorom Hanžeković Žuža), u predstečaju, i u vrijeme kad globalni i lokalni trendovi ne maze tiskane medije.

U sastavu Hanza Medije su dnevnici Jutarnji list i Slobodna Dalmacija, tjedni ženski časopis Gloria, zatim Globus, Sportske novosti, ukupno više od trideset tiskanih i dvadeset digitalnih izdanja.

Ana Hanžeković u razgovoru za Lider objašnjava da Hanza medija uz strateško opredjeljenje kroz jasno usmjerenje na čitatelje i njihove preferencije, svojim partnerima isporučuje vrhunske kreativne usluge na čijem stvaranju rade stručnjaci nagrađivanog native studija, foto agencije Cropix i produkcije web-televizije, a organizira i uspješne konferencije te događanja.

Predstečajnu nagodbu uspješno ste okončali unatoč okolnostima nepovoljnima za print medije. Je li lakše poslovati bez psihološkog i financijskog utega predstečaja?

- Realizacija predstečajne nagodbe bila je iznimno zahtjevna i dugotrajna, likvidnost smo osiguravali isključivo iz vlastitog poslovanja, a čitavi proces financijskog restrukturiranja kompanije i ispunjenja obveza iz predstečajne nagodbe dovršili smo čak pet godina prije planiranog roka. Jasnim smo usmjerenjem na našu temeljnu djelatnost, i uz nužne organizacijske promjene, uspjeli postići da Hanza Media posluje profitabilno i da ispunjava svoje obveze, uz stalnu isporuku kvalitetnog i privlačnog sadržaja čitateljima svojih medijskih izdanja.

SUTRA: Katica Hauptfeld priznaje da Katarina Line ima najluksuzniju flotu na Jadranu zahvaljujući njenoj strogoći i visokim standardima

Kakvi su planovi za budućnost - između digitalnih sadržaja i klasičnih tiskanih izdanja?

- Mi želimo biti dinamični i inventivniji od drugih, te kako bismo to postigli ulažemo u infrastrukturu, zaposlenike, mijenjamo se, odgovaramo na promjene u okruženju i brinemo za održivost poslovanja. Daljnja integracija i razvoj će nam omogućiti još jasnije prednosti na tržištu te ćemo nastaviti odgovarati na promjene ponašanja publike i način korištenja sadržaja, prateći društvena kretanja i stvarajući najbolje teme s jasnim usmjerenjem na preferencije čitatelja i zadržavanje njihove pažnje. S tim smo ciljem u ovoj izazovnoj godini uspjeli uspješno lansirati redizajnirane portale Jutarnjeg lista, Sportskih novosti i Slobodne Dalmacije, prve digitalne magazine na tržištu - Gloria Glam i Appeal, pokrenuli smo platformu Hanza hub koja donosi serijale okruglih stolova, stručnih dijaloga, razmišljanja vodećih aktera društva o gospodarskom oporavku zemlje nakon velike karantene. Naš je cilj u narednom razdoblju učvrstiti svoju poziciju vodeće medijske kompanije u Hrvatskoj, a naši projekti i rješenja prepoznati su od međunarodnih stručnih organizacija te osvajaju priznanja na svjetskoj razini.

Kako je Vaša tvrtka prošla u koronakrizi, odnosno u kojoj je mjeri povećan interes za medijske sadržaje uspio kompenzirati pad interesa oglašivača?

- Istaknula bih da je kriza uzrokovana širenjem virusa COVID-19 utjecala i na našu industriju, no bez obzira na sve izazove, svakog dana sva naša izdanja i sadržaji pronalaze put do čitatelja u tiskanom i digitalnom obliku, na kioscima, portalima i na društvenim mrežama, što ne bi bilo moguće bez predanog rada i zalaganja sjajnih ljudi u kompaniji.

Kompletnu listu sto najvećih kompanija u ženskom vlasništvu, zajedno s analizom i izjavama najmoćnijih poduzetnica pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju novog Lidera

18. travanj 2024 02:56