Hrvatska
StoryEditor

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

06. Srpanj 2020.
Vesna Ramljak

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop. S prihodom većim od 900 milijuna kuna Sancta Domenica najveća je hrvatska tvrtka u isključivo ženskom vlasništvu i predvodi listu sto najvećih 'ženskih' kompanija, koju objavljujemo u novom broju Lidera.

Svoju je tvrtku vlasnica u 20 godina dovela na uvjerljivu lidersku poziciju na izuzetno zahtjevnom hrvatskom tržištu potrošačke elektronike, na kojem su mnogi brendovi i trgovci strelovito rasli, ali i još brže padali. Vesna Ramljak znala je izbjeći te zamke i stalno se prilagođavala tržištu. Tako je sad, u vrijeme epidemije, očit iskorak prema online trgovanju. U najturbulentnijoj godini našla je vremena da odgovori na nekoliko pitanja.

Kako ste u 20 godina uspjeli od nule doći do blizu milijarde kuna prihoda i liderske pozicije na tržištu potrošačke elektronike?

Iza nas je 20 godina posvećenosti, upornosti i iskrene ljubavi prema poslu kojim se bavimo. Kroz 20 godina kompanija prođe kroz razne izazove, raste i razvija se u datim okolnostima. Naša je prednost bila u prilično konzervativnom pristupu prema financijama tako da smo uspjeli prebroditi razdoblje krize i stabilno dočekati period u kojem je krenuo rast tržišta. Odmjereno smo planirali i ulaganja kako bi rast bio stabilan.

Sutra: Slavica Singer odgovara na pitanje jesu li žene uspješnije poduzetnice od muškaraca

Kako je moguć konstantni rast u izuzetno turbulentnom sektoru, s brojnim izazivačima, ali i tvrtkama – od globalnih brendova do lokalnih zastupnika - koje preko noći propadaju?

Prilagodili smo našu ponudu hrvatskom potrošaču na način da kupuje u ugodnoj atmosferi bilo u fizičkoj maloprodaji bilo online, uvijek s konkurentim ponudama i što je najvažnije s najrazličitijim načinima plaćanja i na taj smo način približili luksuzne proizvode najširem krugu potrošača. Uz vrhunsku uslugu na samim prodajnim mjestima kao i nakon kupnje, kupci su nas prepoznali pa smo u 2019 godini dodatno širili portfolio proizvoda kao i sama prodajna mjesta. Valja naglasiti i povjerenje koje smo zadobili od strane principala koje uspješno predstavljamo taj dugi niz godina na hrvatskom tržištu.

Je li u svemu tome 'ženski poslovni rukopis' (ako mislite da postoji) prednost ili nedostatak?

Gledati na uspjeh kompanije kojoj je na čelu žena sigurno može biti poticajno i za mlade žene da se odvaže i krenu u vlastite poduzetničke poduhvate, a što se sve češće i događa. Uvijek mi je drago pomoći i savjetom i podrškom iako su svačijii put i okolnosti različiti. Mogu reći da je u mom slučaju presudila neka vrsta odvažnosti i hrabrosti barem u početku, a kasnije naravno puno iskustva i opreza.

Kompletnu listu sto najvećih kompanija u ženskom vlasništvu, zajedno s analizom i izjavama najmoćnijih poduzetnica pročitajte u tiskanom izdanju Lidera, može i digitalno

22. travanj 2024 07:16