Hrvatska
StoryEditor

Na Zagrebačkoj burzi kreće trgovanje ETF-ovima

16. Studeni 2020.
WEB - Exchange Traded Fund

Od utorka na Zagrebačkoj burzi bit će listana dva ETF-a (Exchange Traded Funda) InterCapital Asset Managementa, jedan vezan uz indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze CROBEX10tr, a drugi uz SBITOP - indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze. Oba indeksa predstavljaju najbolje od hrvatske i slovenske ekonomije pa tako ulaganje u ETF-ove građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u hrvatske i slovenske blue-chipove.

- Fondovi su namijenjeni prije svega malim ulagačima upravo zbog njihove jednostavnosti, transparentnosti i cjenovne efikasnosti, iako oni sve više imaju primjenu i kod velikih institucionalnih investitora. InterCapital ovime otvara novu stranicu poslovanja, kao prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je dobilo odobrenje pokrenuti ETF-ove vezane uz vodeće regionalne dioničke indekse – rekao je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

Koronkriza je stvorila prilike za nova ulaganja jer su indeksi izgubili na vrijednosti, a pokretanje ETF-ova na burzi dolazi u trenutku kad su kamatne stope na povijesno niskim razinama. Stoga ulaganje u ETF-ove predstavlja iznimno atraktivan način ulaganja u najbolje kompanije regije. Globalni dionički indeksi su se počeli oporavljati, ali regija je i dalje dvadesetak posto u minusu. No, dionički indeksi su zadnjih desetak godina u Hrvatskoj i Sloveniji isporučivali dosta atraktivne prinose - prinos ostvaren od dividende, plus prinos od rasta cijena dionica iznosio je u prosjeku oko šest posto, čulo se na predstavljanju ETF-ova.

Specifičnosti ETF-a je što se sa njegovim udjelima trguje na burzi kao s klasičnim dionicama, što je novina na domaćem tržištu kapitala. Preglednost i transparentnost omogućava indikativni NAV, odnosno vrijednost ETF-a koja se tijekom dana prati u stvarnom vremenu po cijenama koje se ostvaruju na burzi za sastavnice dionica koje su uključene u samom NAV-u. Indikativni NAV je vrijednost koja će biti objavljivana svakih 60-ak sekundi na stranicama burze i na web stranici društva za upravljanje fondom. Na taj način je omogućena maksimalna transparentnost ulagateljima. Jedna od pogodnosti koja će biti primamljiva malim ulagačima je porezna efikasnost ETF-a, jer im je dividenda neoporeziva, za razliku od klasičnih dividendi, a isto vrijedi i za slovenske dionice i uz to nema troška konverzije kuna-euro.

- Jednostavnost je prednost ETF-a jer se vrlo brzo može 'ući i izaći' u pojedinu dionicu sastavnicu fonda, a to je moguće napraviti već za iznos od 100 kuna. Dakle, mali ulagatelj na ovaj način može dobiti pristup najboljim dionicama hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala, postiže se diverzifikacija rizika, jer se on disperzira na sve dionice košarice u kojoj će uvijek biti zastupljene najbolje i najzastupljenije kompanije Hrvatske i Slovenije – naglasio je Hrvoje Čirjak, član Uprave InterCapital Asset Managementa.

Inače, prema podacima i procjenama industrijskih udruga, očekuje se kako će upravo imovina pod upravljanjem ETF-ova u narednih pet godina premašiti imovinu pod upravljanjem aktivno upravljanih, tradicionalnih fondova, čulo se na predstavljanju u ponedjeljak.

14. travanj 2024 21:39