Hrvatska
StoryEditor

Najveći uspjeh hrvatskih proizvođača jabuka došao je udruživanjem u proizvođačku organizaciju

30. Kolovoz 2021.
Luka Cvitan

Organizacije proizvođača mogu osigurati veći prodor na tržište i veću moć pregovaranja s ostalim akterima lanca opskrbe hranom. Oni također mogu doprinijeti ublažavanju ekonomskih rizika i troškova, osiguravajući na primjer sigurnost plaćanja ili podjelu ulaganja. Što se tiče tehničkih poticaja, proizvođačke organizacije dodaju vrijednost poslovnim aktivnostima pružanjem infrastrukture za proizvodnju, skladištenje, pakiranje ili preradu. Zbog socijalne ili ljudske dimenzije, istraživanja Europske unije upućuju kako većina poljoprivrednika cijeni otvorenost organizacija proizvođača prema novim članovima i njihovom demokratskom funkcioniranju.

Rekordni rezultati domaće proizvođačke organizacije JabukaHR

PZ JabukaHR jedan je od najboljih primjera u ovom dijelu Europe po pitanju uspjeha udruživanja proizvođača jabuka u Hrvatskoj. U toj proizvođačkoj organizaciji udruženo je čak 20 proizvođača koji predstavljaju oko 20 posto tržišta jabuka. Od osnivanja 2015. godine organizacija uspješno ostvaruje rast prodaje, ali i rast broja proizvođača.

Luka Cvitan, upravitelj proizvođačke organizacije JabukaHR, ističe kako još uvijek imaju velike i ambiciozne planove za unapređenje poslovanja članovima ove organizacije, posebice kroz provedbu Operativnih programa za proizvođačke organizacije u čiju su se provedbu uključili početkom ove godine. Cvitan ističe ono što je potvrdila i Europska unija u svom istraživanju – kako koordinacija članova nije uvijek jednostavna i demokratski način upravljanja znači i veću uključenost svih članova koji su do jučer možda bili i konkurencija. S druge strane, proizvođačka organizacija je najbolji poslovni model udruživanja proizvođača i nije slučajno kako Europska unija potiče takav oblik zajedničkog nastupa na tržištu koji je vrlo raširen na većim tržištima kao što su Njemačka i Francuska koje broje najveći broj proizvođačkih organizacija.

- U 2021. godini s okončanjem komercijalne sezone možemo reći kako smo ostvarili iznimne rezultate kao organizacija proizvođača jabuka. Ostvarili smo gotovo 100 posto-tni porast prihoda, poboljšali temeljne usluge koje pružamo svojim članovima, ušli u provedbu Operativnih programa za proizvođačke organizacije i certifikaciju proizvodnje sustavom Dokazana kvaliteta, a proizvođači su ostvarili znatno veću profitabilnost u usporedbi s poslovanjem kada na tržištu nije postojala naša organizacija - istaknuo je Cvitan u kontekstu ostvarenih rezultata ispred proizvođačke organizacije JabukaHR.

Novi članovi i širenje asortimana u segmentu ekološke proizvodnje

Kroz organizaciju JabukaHR proizvođači svoj uspjeh grade na većoj otvorenosti i suradnji s drugim proizvođačima. Organizacija je u ovom mjesecu primila četiri nova člana, a jedan od ključnih ciljeva je osigurati zajedničku viziju i poslovne vrijednosti koje će omogućiti nastavak uspješne suradnje kroz aktivnosti organizacije. Iz organizacije proizvođača posebno veseli i iskorak u ekološku proizvodnju ulaskom tvrtke Fructum Moslavina u članstvo, naročito zbog ambicioznih strategija Europske unije da 25 posto poljoprivredne proizvodnje bude ekološkog tipa. Ekološko voćarstvo nastoji se uklopiti u sistem održivog razvoja kojim bi se spriječilo degradiranje poljoprivrednih površina, uništavanje bioraznolikosti te smanjilo opterećenje poljoprivrede na klimatske promjene. Ekološka proizvodnja spoj je vrlo zahtjevnih pristupa u proizvodnji, zahtijeva veće korištenje znanja, a proizvođači ekoloških proizvoda moraju razviti alternativne načine održavanja plodnosti tla te zdravlja biljaka.

Kupnja domaćih proizvoda jedan od načina da se održi poljoprivreda i gospodarstvo jer potrošači imaju pozitivan stav prema domaćim proizvodima i vjeruju da su to proizvodi visoke kvalitete, ali ih je potrebno dodatno educirati i poticati kupce da shvate utjecaj koji imaju na domaće proizvođače kod svojih potrošačkih navika.

18. travanj 2024 13:08