Hrvatska
StoryEditor

NEXE GRUPA: Prijevremeni otkup obveznica zbog dobrih poslovnih rezultata

17. Listopad 2020.
Ivan Ergović
U prvih osam mjeseci ove godine prihod od prodaje četiri je posto veći nego u istom razdoblju lani, a pozitivni trendovi vidljivi su i u ostvarenoj EBITDA-i i neto dobiti. Osim povećane prodaje, rezultat je to i manjih troškova energije

Nexe grupa u većinskom vlasništvu Ivana Ergovića (starijeg) prijevremeno je otkupila sve izdane obveznice, u ukupnom iznosu od deset milijuna eura. Obveznice su izdane potkraj rujna prošle godine s datumom dospijeća 26. rujna 2022., ali u Ergovićevoj kompaniji odlučili su se na prijevremeni otkup koji je trajao u razdoblju od 26. rujna do 10. listopada ove godine.

– Odluka o korištenju opcije prijevremenog otkupa posljedica je dobrih rezultata poslovanja Grupe. Tako su za prvih osam mjeseci ove godine ostvareni prihodi od prodaje četiri posto veći nego u istom razdoblju lani. Pozitivni trendovi za isto razdoblje vidljivi su i u ostvarenoj EBITDA-i, koja je u odnosu na lani veća za 33 posto, ponajprije kao rezultat boljih rezultata u prodaji, ali i kao rezultat veće energetske učinkovitosti i manjih troškova energije – poručuju iz Nexe grupe.

Rasla je i neto dobit, ali ne navode koliko, a dobre rezultate potvrđuje i podatak da je u ovoj godini realizirano više od 83 milijuna kuna ulaganja, što će, očekuju, pridonijeti još boljim pokazateljima poslovanja. Prijevremeni otkup dionica, i to za dvije godine ranije, pokazuje i to da je Nexe grupa jedan od dobrih primjera predstečajnog postupka, iz kojeg je Ergovićeva kompanija izašla potkraj 2017. Predstečajna nagodba sklopljena je 2014. (prethodne godine podnesen je prijedlog za predstečajni postupak) za šest tvrtki: Nexe grupu, Našicecement, Dilj, Luku tranzit Osijek, Nexe beton i Igmu.

Tijekom operativnog i financijskog restrukturiranja prodane su neke non-core tvrtke ili one koje su poslovale s gubicima (poput Jelena Do i GP-a Put Sarajevo), ali kompanija je opstala. Lani je pak prvi čovjek kompanije Ergović stariji kao većinski vlasnik proširio Upravu imenovavši u nju svoja tri sina – Stjepana, Josipa i Ivana te ona sada s Ivanom Čehulić i Draženom Ivezićem ima šest članova. S obzirom na uspjeh s izdanim obveznicama u kompaniji ne isključuju mogućnost izdavanja novih.

– Imajući u vidu aktualne rezultate i projekcije poslovanja, trenutačno nemamo potrebe za novim izdanjem obveznica, ali ako se u idućem razdoblju pojave novi, kvalitetni projekti, za njihovu realizaciju ne isključujemo mogućnost razmatranja takvog oblika financiranja – poručuju iz Nexe grupe.

20. rujan 2024 01:21