Hrvatska
StoryEditor

Nikola Tesla poduzetnički centar - polazna točka za mlade poduzetnike i one koji će to tek postati

01. Lipanj 2021.
Smiljan - rodno mjesto Nikole Tesle

Nakon što je 2019. godine Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije provela istraživanje o poduzetničkom potencijalu na tom području, došlo se do zaključka da postoji mnogo poduzetničkih ideja koje nisu imale dovoljno potpore u svojoj realizaciji te da postoji stvarna potreba za Poduzetničkom potpornom institucijom (PPI).

S obzirom da su mala i srednja poduzeća glavni akteri u razvoju i gospodarskom rastu, svaki iskorak u cilju stvaranja povoljne poduzetničke klime – povećanje konkurentnosti, poticanje samozapošljavanja, pružanja pomoći u stvaranju MSP-ova, povećanje novih radnih mjesta – itekako je potreban. Kako je za Lider rečeno iz Ureda župana Karlovačke županije, sve to su glavni i osnovni razlozi za pokretanje projekta Nikola Tesla poduzetnički centar čija je izgradnja u Karlovcu već u tijeku. 

U novoj reprezentativnoj građevini koja je projektirana i bit će opremljena u znaku lika i djela najpoznatijeg karlovačkog srednjoškolca Nikole Tesle, koji je pohađao gimnaziju koja se nalazi svega nekoliko metara od Poduzetničkog centra, odvijat će se brojne poduzetničke aktivnosti koje bi trebale zaživjeti sredinom 2022. godine.

U okviru ovoga projekta poduzetnicima početnicima, onima iskusnijima ali i onima koji to tek žele postati, a ne znaju otkuda krenuti, besplatno dostupno bit će:

  • pomoć kod razrade poduzetničke ideje, poslovnog i financijskog planiranja
  • izrade marketing planova
  • izrade financijskih izvještaja
  • pomoć prilikom prijave na programe potpore poduzetnicima
  • pomoć prilikom umrežavanja s potencijalnim investitorima i partnerima
  • istraživanja tržišta
  • izrade prodajnih prezentacija
  • pravnog savjetovanja
  • računovodstvenog savjetovanja

Osim toga, svi oni koji se žele upustiti u poduzetničke vode i osnuju tvrtku u okviru centra imat će na raspolaganju potpuno opremljen co-working prostor s 12 radnih jedinica i svom suvremenom tehnologijom za kvalitetan i uspješan rad. Iz Ureda župana Karlovačke županije ističu da će prednost pri korištenju co-working prostora imati poduzetnici iz STEM područja, s obzirom na to da se radi o trenutno najbrže rastućem području u kojem postoji stalna potreba za radnom snagom.

Poduzetnici će u ovom Poduzetničkom centru inspiriranim likom i djelom Nikole Tesle imati i mogućnost individualnih savjetovanja kao i besplatne grupne edukativne aktivnosti za poduzetnike iz različitih područja – razvoj poslovanja, oporezivanje, računovodstvo, digitalni marketing, te informativne aktivnosti poput onih o izmjenama zakona, pravilnika i propisa i o aktualnim programima potpora za poduzetnike s područja Karlovačke županije, napominju iz Ureda župana.

Centrom će upravljati PPI Poduzetnička zona Korana d.o.o., koja će ojačati svoje kapacitete kroz ovaj projekt (NTPC), ali i kroz aktivnosti HAMAG-BICRO-a u okviru Mreže BOND kroz projekt 'Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI)' koja umrežava sve PPI s područja RH te im nudi specijalizirane edukacije za kako bi oni pružali što kvalitetnije usluge poduzetnicima.

Nikola Tesla poduzetnički centar sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a između ostalog, bit će opremljen na kreativan i inovativan način u kojem će se, osim osnovnih uvjeta za kvalitetan rad, nalaziti i prostor za relaksaciju i odmor. Također, izgradit će se jedinstveno parkiralište, opremljeno novim tehnologijama, za sve korisnike Centra, poručili su nam iz Ureda župana Karlovačke županije.

20. travanj 2024 01:35