Hrvatska
StoryEditor

Novotny: Država mora srezati rashodovnu stranu proračuna za trećinu! To je jedina mjera za spas gospodarstva.

30. Ožujak 2020.
Damir Novotnyfoto Dražen Lapić

Spasiti hrvatsko gospodarstvo u ovom trenutku moguće je samo štednjom na rashodovnoj strani proračuna koju treba rezati sa 130 na 90 milijardi kuna i državnim intervencijama u privatni sektor koje bi trebale biti puno hrabrije i energičnije od onih kakve su dosad ponuđene. Komentar je to Damira Novotnyja, ekonomskog analitičara, o usporedbi mjera koje provode pojedine zemlje EU i primjerice SAD-e kako bi spasile što se spasiti da u svojoj ekonomiji u vrijeme pandemije koronavirusa, s hrvatskim pokušajima spašavanja.

- Jedini pristup koji mi možemo primjeniti je neoklasični s kenzijanskim učincima, štednja i fiskalna pomoć gospodarstvu. Drugih mehanizama nemamo jer nemamo financijsku snagu kao neke druge zemlje EU koje su u dobrim godinama nakon posljednje recesije štedile - rekao je Novotny.

Jedna od mjera u Njemačkoj su, primjerice, izravne uplate samozaposlenima i malim tvrtkama u kreativnoj industriji, poput umjetnika, fotografa, pjevača i slično, u iznosu od 9000 eura, ako su dosad bili likvidni. Za male i mikro poduzetnike s 10 i više zaposlenih, pripremaju se uplate od 15.000 eura, i to samo kako bi držale glavu nad vodom. Milijarde eura Njemačka će i drugim mjerama 'upucati' u gospodarstvo, jednako kao i druge zemlje EU, od Italije do Švedske. Američki Kongres i Trump su dogovorili pomoć za njihovo gospodarstvo u iznosu od čak dva bilijuna dolara.

U ovoj cijeloj priči čak ni europska diplomacija nema zajedničkog odgovora, Vlade pojedinačno poduzimaju mjere za spas svoje ekonomije, primjećuje Novotny.

- Sad je lako biti prorok i govoriti što bi bilo, kad bi bilo. Bilo bi bolje da smo prije riješili prethodnu krizu i da smo ranije počeli rasti, te da smo u tom rastu bili skromni i štedili na rashodovnoj strani proračuna pa bi sad imali manji problem koliko daleko protegnuti ruku mjera za pomoć gospodarstvu. Ovako imamo dvije opcije, zadužiti se i ugroziti ulazak u eurozonu, što vjerujem da nitko ne želi, a druga je opcija biti hrabriji u rezanju rashodovne strane proračuna za što treba jako puno odlučnosti - kazao je Novotny i dodao da Vladu to čeka prije ili kasnije, te da izbori ne smiju omesti donošenje ove odluke.

28. travanj 2024 20:43