Hrvatska
StoryEditor

Opet je pao NRS, dakle padaju i kamatne stope na kredite!

31. Kolovoz 2020.
foto Dražen Lapić

Hrvatska narodna banka (HNB) po drugi je put objavila nacionalnu referentnu stopu (NRS), a usporedba tih podataka s podacima za prvo tromjesečje 2020. pokazuje da se nastavio trend pada NRS-a koji traje neprekidno od početka 2013., stoji u priopćenju HNB-a.

Od 24 indeksa NRS-a koje HNB izračunava, u drugom tromjesečju 2020. svi ti indeksi pokazuju iste ili niže vrijednosti nego u prethodnom tromjesečju. Pritom su se najviše smanjili indeksi vezani uz USD, za 0,06 do 0,12 postotnih bodova, a najmanje oni vezani uz CHF koji su uglavnom ostali nepromijenjeni. Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, 6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK, smanjila su se za 0,03 postotna boda, slično kao i u prethodnom tromjesečju.

Nacionalna referentna stopa (NRS) jest, podsjeća HNB, implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. Hrvatska narodna banka izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i štednih banaka.

Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje.

Podsjećaju, početkom 2020. godine HNB je preuzeo zadaću izračuna i redovite objave nacionalne referentne stope. Prethodno je NRS izračunavala i objavljivala Hrvatska udruga banaka (HUB), a ti su podaci za razdoblje od trećeg tromjesečja 2012. do četvrtog tromjesečja 2019. dostupni OVDJE.

04. prosinac 2023 13:01