Hrvatska
StoryEditor

Optimapharm preuzela još dvije europske tvrtke za klinička ispitivanja

15. Prosinac 2021.
Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma

Optimapharm, hrvatska kompanija za klinička istraživanja srednje veličine (CRO), koja se svrstala u sam vrh te industrije u Europi, preuzela je ovaj put čak dvije nove europske kompanije iz tog sektora, njemačku SSS International Clinical Research (“SSS”) i finsku Crown CRO. Na ovaj način Optimapharm će značajno ojačati svoju prisutnost na ključnim europskim tržištima u zapadnoj i sjevernoj Europi i širiti svoje interne mogućnosti, za dobrobit svojih biofarmaceutskih klijenata diljem svijeta, poručili su iz tvrtke po objavi akvizicija. 

- Akvizicije SSS-a i Crown CRO-a nadopunit će Optimapharmovu ponudu usluga i geografsku pokrivenost u Europi, jačajući njegovu reputaciju za vrhunske profesionalne usluge prema najvišim industrijskim standardima, što dokazuje Optimapharm kontinuirano ostvaruje 95 posto ponovljenih poslova - ističu u Optimapharmu koji će, dodaje se u priopćenju, nastaviti slijediti strategiju rasta kako bi kapitalizirao rastuće tržište kliničkih istraživanja kombinacijom organskog rasta i ciljanih ulaganja u komplementarne organizacije. Optimapharm je, poručuje se, predan identificiranju i realizaciji tržišnih prilika za najbolju podršku svojim klijentima, zaposlenicima i rastu kao organizacija.

- Oduševljeni smo što ujedinjujemo snage sa SSS Internal Clinical Research i Crown CRO. Širenjem naših operativnih sposobnosti i našeg geografskog otiska, proaktivno transformiramo svoj profil usluge za neposrednu dobrobit naših vjernih klijenata. Tri su organizacije u velikoj mjeri komplementarne u smislu profila usluge, ali također dijele filozofiju pružanja najboljih, fleksibilnih i prilagođenih rješenja za naše klijente - rekla je dr. Gordana Gregurić Čičak, glavna operativna direktorica Optimapharma.

Inače, Optimapharm je posljednjih godina uspješno stekao i integrirao nekoliko akvizicija diljem Europe. Stjecanje SSS International Clinical Research i Crown CRO dolazi nakon akvizicije Syntax for Science prije godinu dana, 2019. su preuzeli švicarski Denothex, a godini prije toga su preuzeli srodnu češku kompaniju MKS Research. Snažan rast Optimapharma podržan je značajnim ulaganjima Rohatyn Grupe (“TRG”), tvrtke za upravljanje imovinom usmjerene na tržišta u nastajanju. Ove posljednje akvizicije pokazuju predanost dioničara da nastave ubrzavati razvoj Optimapharma na putu koji su započeli suosnivači Optimapharma, Gordana Gregurić Čičak i Igor Čičak.

Treba naglasiti i to da je CRO industrija u svijetu godišnje okreće milijarde i milijarde dolara, a prema procjenama stručnjaka uskoro bi godišnji promet tog sektora mogao dobiti još jednu znamenku i krenuti putem bilijuna. Tržište je to koje ne staje, globalni rast je godišnje od 10 po 15 posto, pa poznavatelje cijele industrije ne čudi da je uz mudro upravljanje hrvatski Optimapharm rastao čak i više, po stopi od 40 posto godišnje. Prihodi su, kada je poslovanje u Hrvatskoj u pitanju, a prema pisanju Poslovne Hrvatske, u prošloj godini iznosili preko 109 milijuna kuna, a godinu prije iznosili su oko 80 milijuna kuna.

 
23. travanj 2024 13:26