Hrvatska
StoryEditor

Pet najvećih rizika za poslovanje u ovoj godini

19. Siječanj 2022.
Poslovni rizici
Za razliku od prošlih dviju godina, kad je korona bila apsolutna kraljica rizika, u ovoj će se godini poslovanje suočavati manje s njom, a više s posljedicama koje su se iz nje izrodile: inflacijom, s naglaskom na drastičan rast cijena energenata; još većim nedostatkom radne snage i odljevom talenata; novim sojevima virusa otpornima na cjepiva, praćenima odgovarajućim epidemiološkim mjerama; nastavkom poremećaja u globalnim dobavnim lancima te prijetnjom rasta kamatnih stopa. Ali ni to nije sve!

Da smo u temi o najvećim poslovnim rizicima u 2022. naveli samo inflaciju, ne bismo mnogo pogriješili. Ta prijetnja ulijeva najviše straha u kosti građanima i poduzetnicima, malima i velikima, u svim djelatnostima. Više od ubojitog virusa. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2020. godine porasle za 5,5 posto, najviše u posljednjih 14 godina.

Pa ipak, inflaciji društvo ove godine rade još neki rizici proizašli iz pandemije, koji su u međuvremenu sazreli i još se dublje ukorijenili i nacionalno i globalno. Primjerice, rizik poremećaja u dobavnim lancima koji se samo prolongirao, nedostatak radne snage, mogući rast kamatnih stopa, klimatske promjene, novi regulatorni okviri itd. Nijedan od njih ne poznaje nacionalne granice. Čitajući prognoze uglednih svjetskih poslovnih medija, u 2022. godini poslovni svijet čekaju više-manje slični izazovi, samo su različito rangirani. S time da, za razliku od prošlih godina, kada je bila apsolutna kraljica rizika, korona je sada negdje pri dnu jer su je nadrasle posljedice koje su se iz nje izrodile.

Problemi se produbljuju

U globalnom svijetu ovogodišnjim rizicima smatraju se 'ljepljiva' inflacija, uzlet FED-a, pad kineskog Evergrandea, kriza eura, omikron, geopolitička prepucavanja, i cijeli svijet je ovaj put ujedinjen u podjeli tih rizika.

Zajedno s drugim europskim komorama, članicama Eurochambresa, Hrvatska gospodarska komora provela je istraživanje poslovnih izazova i očekivanja gospodarstvenika za 2022. godinu. Gospodarstvenici su na prvo mjesto stavili poremećaje u dobavnom lancu i prijetnju od prekida opskrbe. Drugi veliki izazov za poduzeća je promjena u ponašanju potrošača s posljedičnom neusklađenošću između ponude i potražnje. Na trećem je mjestu rizik od potencijalnih novih mjera izolacije zbog izbijanja zaraze uslijed novih mutacija virusa te usporenosti u pogledu učinkovitosti dostupnih cjepiva, a zatim slijedi zabrinutost za servisiranje dugova nastalih tijekom pandemije svih onih koji se još uvijek nisu u potpunosti oporavili. Gospodarstvenici očekuju produbljivanje problema zbog neusklađenosti tržišta rada koji je već prisutan u nedostatku radne snage i odgovarajućih vještina, uza velike troškove rada.

Žongliranje cijenama

Prema analizi Hrvatske narodne banke 'Makroekonomska kretanja i prognoze' s kraja prošle godine, u 2022. bi se mogao nastaviti gospodarski oporavak, a rast realnog BDP-a iznositi 4,1 posto. Niža stopa rasta gospodarske aktivnosti u 2022. u odnosu na prethodnu godinu rezultat je baznog učinka te posljedičnih manjih očekivanih stopa rasta osobne potrošnje, investicija i ukupnog izvoza, posebice izvoza usluga.

Cijeli tekst i analizu rizika pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider. 

19. travanj 2024 04:06