Hrvatska
StoryEditor

Pfizer: Proizvodnja cjepiva u Savskom Marofu još nije u planu

01. Travanj 2021.
Pfizer cjepivo

Pfizer zasad ne planira proizvoditi cjepivo protiv Covida-19 u bivšem Plivinom biotehnološkom pogonu u Savskom Marofu, tamo će se i dalje proizvoditi sterilni, injektibilni lijekovi. Iako su u američkom Pfizeru, u rujnu prošle godine, na Liderov upit hoće li se cjepivo protiv Covida-19 proizvoditi i u našoj zemlji odgovorili da će, bude li potražnje, cjepivo u budućnosti proizvoditi u više njihovih europskih pogona, uključujući Hrvatsku, na najnoviji Liderov upit odgovaraju kako to još uvijek nije u planu. Zasad se, poručuju iz te američke farmaceutske kompanije, cjepivo za europsko tržište proizvodi samo u belgijskom gradu Puurs. 

- Isporuka iz tog pogona za sve zemlje EU krenula je 23. prosinca, samo dva dana nakon što su europski regulatori odobrili cjepivo Pfizer/BioNTech - odgovorili su iz Pfizera te dodali da kako raste potražnja, tako će i kompanija proširivati svoje proizvodne mogućnosti.

- To uključuje poboljšanje procesa na našim proizvodnim linijama, proširenje proizvodnih pogona i dodavanje više dobavljača i ugovornih proizvođača u naš opskrbni lanac - objašnjavaju u Pfizeru te dodaju da su do ovog tjedna širom svijeta isporučili 232 milijuna doza, a o toga je temeljem sporazuma s Europskom komisijom isporučeno 62 milijuna doza. 

19. travanj 2024 04:14