Hrvatska
StoryEditor

Plenković o mjerama popuštanja: Propusnice ostaju, ali se proširuje opseg razloga za izdavanje

24. Travanj 2020.
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da mjere koje postupno popuštaju od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja mogu vrlo brzo ponovno uvesti ocijene li da će njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusa.

- Molim sve naše sugrađane da dobro razumiju što danas radimo. Sve ono što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda je i dalje je temelj naše borbe protiv zaraze Covid-19 - rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Istaknuo je da je sve što su do sada učinili u pogledu zdravstveno-restriktivnih mjera ostvarilo kvalitetan rezultat i temeljni cilj jer je zaraza spora, gledajući ukupne brojeve, a smrtnost relativno mala. Također, mjere za gospodarstvo omogućile su zadržavanje radnih mjesta u situaciji kada su mnogima bile ili obustavljene ili ograničene djelatnosti.

Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera koje su na snazi došlo je nakon konzultacija s epidemiolozima, a Vlada je i gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i na život građana, istaknuo je premijer.

- Gospodarske i društvene aktivnosti pomoći će nam da postupno reaktiviramo ono što trenutno nije bilo moguće. Vjerujem da ćemo ovakvim postupnim pristupom ostvariti dobar rezultat za hrvatsko gospodarstvo i za proračun, a paziti da ove mjere ne dovedu do širenja zaraze - poručio je Plenković.

Propusnice ostaju, ali se proširuje opseg razloga za izdavanje

Vezano za propusnice, Plenković je objasnio da one ostaju kao mehanizam u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, ali se proširuje opseg razloga zbog kojeg se one mogu izdavati uz praćenje epidemiološke slike. 

Primjerice, ako se epidemiološka slika popravi i netko iz Krapine želi otići na sedmodnevni odmor u hotel u Vodice, treba pokazati rezervaciju i dobit će propusnicu. Plenković je dodao da su se propusnice pokazale korisnima jer su ograničile jedan od načina kako se virus prenosi, a to su kontakti i mobilnost.

- Mi smo s epidemiolozima vodili do u detalj razgovore o svakoj od mjera koju su resorni ministri predstavljali. Razgovarali smo o njihovim učincima, rizicima, mogućnostima. Sve ove mjere i faze popuštanja treba gledati u kontekstu horizontalnih mjera i temeljnih preporuka načina ponašanja koje su ključ sprečavanja širenja zaraze - rekao je Plenković.   

Što se tiče trgovina, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izradit će precizne epidemiološke preporuke. Plenković očekuje da se radi dvokratno i da se radi cijeli dan, odnosno kako je koja trgovina radila. 

Također, HZJZ će do 11. svibnja definirati i izvijestiti o preporukama za broj djece u grupama u vrtićima i školama. 

28. travanj 2024 23:18