Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici krive političare za gubitak 400.000 stanovnika u Hrvatskoj

17. Siječanj 2022.
Većina poduzetnika smatra političare odgovornima za dramatičan pad broja stanovnika

Državni zavod za statistiku objavio je prve službene podatke Popisa stanovništva za 2021. godinu prema kojemu u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, što znači da je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Navedene brojke posljedica su kako činjenice da su se mnogi u tom periodu odselili iz Hrvatske, tako i slabe stope nataliteta.

Udruga Glas poduzetnika tim je povodom 16. siječnja provela među svojim članovima anketu s pitanjem 'Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?' kako bi saznala koga poduzetnici smatraju odgovornim za ovakav veliki gubitak stanovnika. Kako se navodi u priopćenju, anketa je provedena na Facebook grupi 'Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0' koja broji više od 80.000 članova, a u anketi je do ovog trenutka sudjelovalo oko 3.000 ispitanika. Rezultati ankete pokazuju kako većina ispitanih, čak 58 posto njih, smatra da su najodgovorniji političari te destruktivna politika/klijentelizam, koju najodgovornijom smatra 24 posto ispitanih. Također, 10 posto ispitanika smatra da su građani ipak najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika, a 5 posto ispitanih smatra da su krivi političari i građani koji glasaju za njih ili ne glasaju uopće, dok je 3 posto ispitanika navelo ostale razloge za odgovornost velikog pada broja stanovnika u Hrvatskoj.

image

Anketa "Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?"

foto

Iz rezultata ankete vidljivo je da velika većina poduzetnika smatra da su političari i njihova destruktivna politika i klijentelizam s ukupno 82 posto glasova najodgovorniji za trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj, dok dodatnih 15 posto odgovornima smatra građane koji glasaju za političare, odnosno ne izlaze na izbore. Podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine zaista su poražavajući. Većina ispitanih smatra da su političari doslovno otjerali mnoge, a pogotovo mlade ljude koji nemaju motivacije za ostanak u Hrvatskoj, u druge države u potrazi za boljim uvjetima i životnim standardom. Osim toga, treba podsjetiti i na mjeru 'Biram Hrvatsku' kojom Vlada namjerava motivirati iseljenike za povratak u domovinu novačnim poticajima, a iz koje se jasno vidi da Vlada nema razumijevanja za probleme s kojima se građani Hrvatske susreću.

- Iseljavanje i negativni prirodni prirast nisu od jučer problem Hrvatske, to je problem koji je tu već trideset godina. Ulaskom u EU iseljavanje je dobilo nove dimenzije, a nema nikakve naznake da će se takav trend preokrenuti - rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a. 

- Svim poduzetnicima je jasno da odgovornost za takvu situaciju snose političari koji su obnašali vlast i defnirali i gospodarske i demografske javne politike tijekom cijelog ovog perioda, a ne samo trenutačna Vlada. Ipak, očekivali bismo da premijer ipak ima neki kontakt sa stvarnošću i da nas poštedi bajki koje pričaju on i njegovi suradnici, nego da se suoči sa stvarnom situacijom, prihvati dugogodišnju odgovornost svoje stranke za katastrofalno stanje i rezultate. Očekujemo da Vlada u suradnji sa sposobnim i proaktivnim nevladinim organizacijama kao savjetničkim tijelima definira reforme koje je nužno provesti i da se s tim reformama suoči jer je to jedini način da se izvučemo iz ove negativne spirale u sljedećih nekoliko desetljeća - dodao je Oreščanin. 

27. rujan 2022 15:23