Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici o padu BDP-a: Moglo je i gore, ali samo jedna stvar nas može izvući iz duboke krize

28. Kolovoz 2020.

Moglo je biti i puno gore. Tim riječima većina hrvatskih poduzetnika komentira najveći pad BDP-a od 1995. godine, koji je u drugom kvartalu iznosio 15,1 posto. Jedan od njih je i hotelijer Jako Andabak, koji ističe da takav pad nije nikakvo iznenađenje s obzirom da je u tom tromjesečju Hrvatska bila gotovo dva mjeseca u strogoj karanteni. Ništa nije radilo, osim trgovina namirnicama i proizvodima za osobnu potrošnju, nije se putovalo, nije bilo turista koji povuku taj kvartal već nakon Uskrsa i situacija je takva kakva je.

- Iskreno, očekivao sam i gori rezultat, tako da nema nekih iznenađenja. Sad je sve izvjesnije da ćemo ovu godinu, barem mi u turističkom sektoru, odraditi s minusom i da se vjerojatno nećemo pokriti, no sad je vrijeme da učinimo sve što možemo da se počnemo pripremati i spasimo sljedeću godinu - kazao je Andabak.

Hrvoje Bujas, prvi čovjek Glasa poduzetnika, podsjeća da su drugi i treći kvartal najvažniji za Hrvatsku. Znamo sad koliko je pad u drugom, napominje, znamo da ćemo imati pad i u trećem, te da će BDP u cijeloj ovoj godini biti s negativnim predznakom.

- I vjerojatno će biti dvoznamenkasti godišnji pad što će biti jako izazovno popraviti. Znamo što treba raditi da bi se izvukli, smanjiti javnu potrošnju i poreze, takve su 'recepte' već iskoristile neke zemlje, no naša se Vlada još nije konsolidirala. Mi još ne znamo ni kako će oni povući 22 milijarde eura iz EU, a kamoli koje će reforme pokrenuti kako bi se spasilo ovo malo gospodarstva što još diše - kazao je Bujas i podsjetio na visok broj oboljelih koji mu sugerira da će novih zatvaranja ponovno biti što je dodatna poražavajuća vijest za hrvatsko gospodarstvo, pa makar i ona bila parcijalna.

Đuro Horvat, vlasnik i direktor Tehnixa, također je očekivao veći pad BDP-a. Nije začuđen, no, kaže, i u takvim uvjetima njegova tvrtka raste, zapošljava i broji veće stope izvoza.

- BDP će pokrenuti samo izvoznici i to je ona grana gospodarstva koju država sad mora prepoznati, ne mogu sve karte biti na turizmu - zaključio je Horvat.

19. travanj 2024 10:51